Râmnicu Vâlcea: S-a deschis prima expoziţie de fotografie 3D realizată într-un muzeu al satului (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile prezintă satul vechi care a fost odinioară cu tradiţii, îndeletniciri şi oameni. Cei care privesc imaginile descoperă a patra dimensiune, timpul.

   La Muzeul Satului Vâlcean s-a deschis, aseară, expoziţia de fotografie „Etno 3D" realizată de Eugen Belivac, Bobiţă Cătuşanu şi Cătălin Colniceanu. Expoziţia s-a deschis în Şcoala Primară din secolul al XX-lea, din cadrul muzeului şi au văzut fotografiile aproximativ 200 de persoane. „E prima expoziţie 3D, din România realizată într-un muzeu al satului", a declarat Ionuţ Dumitrescu, şeful Secţiei Muzeului Satului Vâlcean. Cei trei artişti care au făcut imaginile spun că, au încercat prin fotografii să readucă în sufletul fiecărui privitor emoţia satului românesc care a fost cândva. „Am vrut să facem ceva special în satul vechi ca oamenii să descopere timpul în momentul în care văd imaginile", spune Eugen Belivac. Tot acesta a precizat că în timpul şedinţelor foto a simţit trei momentele din copilărie. „Am descoperit mersul desculţ prin iarbă, pe uliţele satului şi m-am căţărat în cireşi. Am redescoperit traiul simplu de la ţară. Vreau ca de aceste sentimente să îşi amintească fiecare dintre noi", a menţionat Belivac.


Gustare tradiţională

image


  În fotografii e prezentată lumea satului cu femei care torc, ori îngrijesc de copii şi bărbaţii care muncesc în gospodărie. „E extraordinar de frumos. Le-am văzut de două ori şi nu mă mai satur de privit, toate par ca fiind vii", a declarat Doina Gănescu. Expoziţia e o premieră în ţară pentru că are personaje. La final, participanţii la expoziţie au avut parte de o gustare tradiţională la iarbă verde. În castroane din lut s-a servit fasole gătită în ceaun cu ceapă verde şi pâine coaptă în ţestul de la muzeu. Delicatese au fost şi brânza, slănina, ridichiile, dar şi palinca.

image


Expoziţia e până pe 31 iulie


 Expoziţia cuprinde 30 de fotografii realizate în trei dimensiuni. Ea rămâne deschisă la Muzeul Satului Vâlcean până pe 31 iulie 2010. Imaginile pot fi văzute gratuit, doar plătind intrarea la muzeu, de 10 lei de persoană. În acelaşi timp pot fi admirate şi cele peste 70 de construcţii vechi din incinta instituţiei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite