Ramnicu Valcea: Rudarii săraci vor primi peşte pentru a trăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Ordin Piscicol prevede ca pescarii care nu au ajutor social să primească cinci kilograme din peştele prins în cadrul asociaţiei.

În această dimineaţă, în cartierul Sfântul Gheorghe din Drăgăşani era animaţie mare. În maşini particulare se încarcau navete cu peşte, iar încercarea reporterilor de a face fotografii a stârnit revolta unora dintre locuitorii cartierului care au trecut la ameninţări. „Plecaţi de aici, ne descurcăm cum putem, nu vedeţi că este sărăcie lucie“, a ieşit unul cu o bere în mână, dintr-o cârciumă, hotărât să facă dreptate în numele mulţimii.
Misterul revoltei l-am aflat mai târziu. „E sărăcie mare în cartier, iar vreo 12 oameni fac parte din asociaţiile de pescuit, iar alţii 20 sunt braconieri. Se pârăsc unii pe alţii“, spune Constantin Mitală (40 ani).


Pe Dacii hârbuite stau bărci de pescuit, iar un june care nu a vrut să-şi dea numele completează: „Păi cumpăr setci, bărci şi vine filiala cu jandarmii şi mi le confiscă. De-aia rudăria este în fierbere“.

Peşte de subzistenţă, bani pentru bere şi ţigări

Rudarii sunt destul de sceptici referitor la noul Ordin Piscicol care va intra în vigoare peste două săptămâni. Acesta prevede ca persoanele înscrise în Asociaţiile piscicole să primească cinci kilograme de peşte din cantitatea celui prins. „Pe cinci kilograme de peşte iei 15 lei, cât să îţi cumperi un pachet de ţigări şi două beri. Nici nu ai cu ce să hrăneşti cinci-şase guri“, a spus Constantin Gogu.


Inspectorul Lorin Panaitescu de la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură Mehedinţi spune că la Drăgăşani sunt două asociaţii de pescuit care au licenţe de pescuit comercial. „Cei înscrişi în asociaţie vor trebui să facă dovada că nu au ajutor social de la primărie. Bineînţeles că numărul de locuri în asociaţie este limitat, fiecare dintre cele două având 35-40 de membri, iar locurile sunt deja ocupate“, a menţionat inspectorul.
Peştele braconat se vinde chiar pe marginea drumului ce leagă oraşul Drăgăşani de Râmnicu Vâlcea, cel mai adesea în dreptul localităţii Slăviteşti. „Pentru că nu avem mandate pe percheziţie emise de un procuror, confişti de fiecare dată doar câteva kilograme. Braconierii ţin restul peştelui în casă, unde nu ai dreptul să intri decât cu mandat“, a spus inspectorul Panaitescu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite