Râmnicu Vâlcea: Rromii nu vor să-şi autorizeze măturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Câineni vrea să înfiinţeze centre în care locuitorii din zonă să practice autorizat meserii tradiţionale. Lingurari, împletitori de răchită, confecţioneri de cozi de unelte agricole se tem că vor fi obligaţi să plătească dări către stat.

Dorind să vină în ajutorul rromilor din Câineni, Primăria din localitate vrea să înfiinţeze centre de comerţ sau să autorizeze ca persoane fizice pe sutele de etnici rromi care au ca preocupări confecţionarea de mături sau împletituri din răchită, de linguri, fuse, sau cozi de unelte agricole. Aceste preocupări sunt cu tradiţie în satul Câinenii Mari unde 657 de persoane trăiesc într-o sărăcie lucie. „Vrem să-i ajutăm pe aceştia, mai ales că şi copiii practică aceleaşi meseri. Noi vrem să le găsim locaţii, să le dăm materia primă şi să-i determinăm să obţină autorizaţii. În astfel de condiţii, nu vor mai fi fugăriţi când se duc în târgurile de săptămână să-şi vândă marfa", a spus primarul Ion Nicolae.

Cartierul „China Nouă"

Pe uliţele din Câinenii Mari sau „China Nouă", cum i se mai spune zonei, droaie de copii sărăcăcios îmbrăcaţi te înconjoară, iar încercarea de a face poze celor care fac mături are un preţ. „Cât îmi dai să te las să pozezi?" , se aude o voce din spatele unei curţii. Câţiva copii tocmai se chinuiau să transporte un vraf de mături „proaspăt confecţionate". „E sărăcia cât casa şi fiecare lucru are un preţ. Ce autorizaţii domne, că trebuie să dăm dări la stat, iar cu doi lei cât luăm noi pe o mătură sau o lingură de untură, n-avem de unde", spune Marian Raveica. Maurăr Ursu, are 42 de ani şi l-am găsit confecţionând o coadă de topor. „Am şase copii şi nu mă mai nimeni să mă angajeze. Iar dacă mă autorizează, lumea e săracă încât coada de topor înseamnă să o vând cu cât nu face", a spus lemnarul.

image


Forjori săraci, pentru case mari
Breasla meşteugarilor din comuna Câineni este completată de meşterii iscusiţi din satul Grebleşti, care sunt apreciaţi de modul în care ştiu să modeleze fierul. Lor li s-a dus numele că gardurile din fier forjat prelucrate după metode tradiţionale, sunt la mare cinste pe la... „case mari"

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite