Râmnicu Vâlcea: Roman Velică, părintele cizmarilor vâlceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A adunat peste o jumătate de secol în meseria sa, dar spune că nu s-ar opri pentru nimic în lume. E un maestru în ceea ce face, iar oamenii îl apreciază pentru puterea sa de muncă.

Profil: Născut 23 iulie 1928 Râmnicu Vâlcea
Educaţie: trei ani la Şcoala de Maiştri la Râmnicu Vâlcea
Familie: Căsătorit
La cei 82 de ani ai săi maistrul cizmar Roman Velică susţine că se simte mai bine decât niciodată. Desigur, îl supără vederea şi e nevoit să poarte ochelari, iar cu auzul nu se poate mândri că îl mai are la fel de fin ca acum 50 de ani, dar peste toate trece cu spiritualitate. Se mândreşte cu peste jumătate de secol de meserie în cizmărie, şi spune că a prins la viaţa sa tot ce înseamnă orânduire socială. „Am lucrat şi pe vremea regelui, şi pe cea a comuniştilor, iar acum, iată-mă, lucrez bine-mersi în capitalism. Mereu a fost greu, dar cu muncă toate se pot rezolva, oricât de dificil ar părea drumul în viaţă", spune nea Velică. Povesteşte despre viaţa sa că a fost una marcată de muncă şi de pasiunea pentru meseria sa. „Pe vremuri, nu se zicea degeaba că meseria e brăţară de aur. Meseriaşii ca mine erau foarte apreciaţi", îşi aminteşte omul. Acum, nea Velică, aşa cum îi spun clienţii, este unul din cei mai apreciaţi cizmari din Râmnic şi se ocupă de atelierul pensionarilor, unde repară orice încălţăminte ce îi e adusă.


Fără reclamaţii în o jumătate de secol


Ajuns la 80 de ani nea Velică spune că nu se simte deloc bătrân. „Pentru mine este o plăcere să ies din casă dimineaţa, să îmi deschid atelierul şi să îmi servesc clienţii aşa cum am învăţat de ani buni. Până acum nu am primit nici o reclamaţie de la clienţi, iar în atâţia ani de meserie consider că este un semn bun". Roman Velicu se mândreşte cu experienţa sa prinsă în atelierele patronilor interbelici, atunci când era ucenic, apoi în cadrul cooperativei meşteşugăreşti comuniste, unde îşi aminteşte că avea materiale din cele mai bune cu care lucra, dar şi cu anii capitalismului, când priceperea sa l-a ajutat în competiţia cu ceilalţi meşteri.


Întrebări şi răspunsuri:
Dacă ar fi să o luaţi de la capăt, ce meserie v-aţi alege?
Cred că tot cizmar m-aş face. Este un lucru ce mi-a intrat în sânge de mic, privind la maistrul meu care mă învăţa secretele meseriei. E lucru mare să vrei să faci aceeaşi treabă o viaţă întreagă.

Când vă veţi opri din lucru?
Nu ştiu sigur când. Mie îmi place ceea ce fac, iar sănătatea nu îmi face probleme. Voi munci până când voi considera că trebuie să mă opresc. Până atunci mai e ceva vreme.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite