Râmnicu Vâlcea: Roberto Predună: Micul informatician cu talent de grafician

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A copilărit o perioadă în Italia, unde a avut ocazia să creioneze arhitectura din Peninsulă, iar realizarea unei schiţe îi ia aproximativ o jumătate de oră.

profil


NĂSCUT - 3 septembrie 1997, în municipiul Craiova.


STUDII - Elev în clasa a VII-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.


IDEALURI - Vrea să se facă arhitect.

   Când avea câţiva anişori, Roberto Predună, a plecat împreună cu părinţii din Craiova, în Italia. „Părinţii au mers la muncă în Italia pentru a avea un viitor mai bun şi m-au luat cu ei. Am stat o perioadă în oraşul Latina, apoi în oraşul Florenţa", spune Roberto Predună. În Italia, Roberto a făcut şi grădiniţa, dar şi clasele I-IV. „Şi la grădiniţă şi la şcoală era foarte frumos în Italia. La grădiniţă cam totul se baza pe fel de fel de jocuri. La ei înveţi în timp ce te joci, e ca şi când faci practică", povesteşte elevul. În Italia şi şcoala e mult mai diferită ca la noi. „Nu sunt aşa de multe materii ca la noi şi totul e mult mai simplu. La ei se studiază doar materiile principale şi totul se bazează pe foarte multă practică, nu doar teorie", precizează Roverto Predună.


 Face grafică în creion


    În urmă cu doi ani elevul a venit cu părinţii în ţară şi din clasa a V-a învaţă la Liceul de Artă, din Râmnicu Vâlcea, la secţia de pictură. Grafica e cea mai mare pasiune a lui Robert, dar pictează şi pe pânză şi lucrează în acoarelă. „Fac în creion diferite personaje imaginar, clădiri, oameni, modele de arhitectură şi motive ceramice ”, spune Roberto Predună. În liceu studiază pictura cu doamna profesoară Cristina Cercelaru. Roberto a fost pasionat de pictură de mic. „Mama a auzit de acest liceu şi când ne-am întors din Italia m-a înscris aici. În Italia, un domn a văzut lucrările mele realizate în creion şi mi-a propus să fac benzi desenate, dar nu am acceptat oferta", spune elevul. Are peste 50 de schiţe realizate în creion şi a participat la concursuri de pictură, unde a obţinut diverse premii. E pasionat şi de informatică şi anul acesta a obţinut locul I la concursul MISTER Pi 2010, la secţiunea grafică.


Întrebări şi răspunsuri


Ce te-a impresionat în Italia?


R.P.: Oraşul Florenţa mi-a plăcut foarte mult, era foarte curat, iar oamenii sunt civilizaţi. E un oraş cu multă istorie şi are o arhitectură foarte vastă.

A văzut cineva din ţară lucrările tale grafice?


R.P.: Profesorii din liceu care mi-au spus că am talent şi că nu trebuie să îi irosesc. Domnişoara dirigintă, Algina Tricuţă mi-a promis că o să mă ajute să fac o carte de colorat pentru copii în care să prind o parte din schiţele mele.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite