Râmnicu Vâlcea: Robert Cozma, designerul care îmbracă femeile inspirându-se din natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de artă, este mereu în căutarea celor mai elegante ţinute. Modelele unicat create de el au ajuns la târguri de modă din ţară sau străinătate.

profil


NĂSCUT: 19 iunie 1986, la Râmnicu Vâlcea.


STUDII: Facultatea de Management şi Marketing „C. Brâncoveanu", Râmnicu Vâlcea.


FAMILIE: Căsătorit


  Meseria de designer a „furat-o" de la mama sa, o femeie nonconformistă atrasă de modă şi căreia „îi plăcea să se joace cu materialele" încă de pe vremea când „şalvarii" erau la modă. „Mama a lucrat şi încă mai lucrează în domeniul modei, aşa că primele idei le-am prins de la ea, din zbor. Copil fiind, desenam fel de fel de schiţe din natură şi cu timpul, mergând să cumpărăm materiale de la Bucureşti, mi-am dat seama că între creionările mele şi designul vestimentar este o strînsă legătură". Fire sensibilă, pasionată şi de arta fotografică, Robert a continuat să se perfecţioneze ca designer. „Un designer bun este cel care trebuie să vadă ce îşi doresc femeile, neexistând o valoare etalon la care să te raportezi. La bărbaţi modelele sunt, de regulă, clasice", povesteşte.


 Moda în Vâlcea este fără briz-brizuri


  Sute de viguri de ţesături de diverse culori se găsesc în magazia casei de modă. „Am călătorit prin multe ţări ale Europei şi doresc să ajung în Orientul Mijlociu, la Dubai, în Emiratele Arabe Unite. În curând voi merge în China, unde broderiile manuale sunt la mare căutare. În Coreea şi India, mătăsurile sunt de excepţie" , povesteşte Robert. Îl întreb despre tendinţele modei la Vâlcea, iar răspunsul nu întârzie să apară: „În judeţul nostru tendinţele sunt către clasic, cu mai puţine elemente stridente, fără prea multe briz-brizuri. O croială clasică, cu un desen modern. Moda în Vâlcea are aceleaşi tendinţe şi se aseamănă cu cea din Transilvania. Cât despre moda în Uniunea Europeană, pot spune că româncele se îmbracă mai frumos decât în ţări precum Franţa, Spania", spune creatorul de modă.


 Design inspirat din natură


  Robert crează designul rochiilor sale inspirându-se foarte mult din natură. „Natura este o muză în explorările mele. Sunt adeptul unui design tineresc, a unor haine care să se asorteze cu culoarea părului, cu tenul. Secretul succesului este să faci totul din pasiune, pentru că design nu te învaţă nimeni. În facultăţile de specialitate poţi învăţa tehnici, măsurători, dar designul ţine de artă. Când vezi că unei femei îi stă bine cu o rochie făcută de mâna ta, bucuria este mai mare decât suma de bani pe care o primeşti", spune Robert, care ne face o adevărată teorie legată de culorile care se asortează, despre non-culori, alb, negru, gri. Pentru că rochiile ieşite din mâna sa sunt majoritatea unicat, multe au ajuns să ia drumul străinătăţii, mai ales în Italia. „Deşi există foarte multe case de modă în ţară, cele care promovează adevărata artă sunt doar câteva. Eu am convigerea că industria textilă românească se va relansa dar, din păcate, românii cheltuiesc foarte puţini bani pe haine: doar 25 de euro /lună, în timp ce în Europa se alocă 250 euro/lună", spune Robert.


Ce-i place


 Este un iubitor al muntelui şi a bătut mai toate crestele în căutarea frumuseţilor naturii. Şi-ar dori să viziteze cât mai multe ţări, să cunoască tradiţiile şi obiceiurile locurilor respective.


Ce nu-i place


A detestat întotdeauna falsitatea oamenilor dar şi violenţa de orice fel, verbală, fizică. Este împotriva lucrurilor făcute de mântuială, de proastă calitate. Nu suportă alcoolici, el însuşi fiind un antialcoolic.


Întrebări şi răspunsuri


Care este tendinţa în modă în rândul tinerilor?


R.C. Tinerele, în general, poartă ţinute cât mai decoltate, cât mai... golaşe. Rochiile cu decolteuri adânci pot fi purtate şi la ocazii speciale fiind foarte senzuale şi atrăgând atenţia privitorilor.


Ce altceva te mai inspiră în afară de natură?


R.C. Am privit ore în şir porţile acelea monumentale din Maramureş şi am găsit foarte multe elemente care să-mi dea idei. De multe ori, seara, când mă aşez în pat, închid ochii şi creionez pe retina memoriei elemente de noutate pe care le aplic în design.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite