Râmnicu Vâlcea: Răzvan Popa, atletul campion pasionat de graffiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A devenit campionul naţional al României la copii la proba de 50 metri garduri. Pa lângă atletism este pasionat de graffiti şi skateboard.

Răzvan Popa a fost pasionat de sport încă de pe când era de-o schioapă. Cum fratele lui, Daniel, mai mare cu doi ani decât el, a fost un împătimit al tenisului de câmp de performanţă, Răzvan nu s-a lăsat mai prejos şi a continuat să practice şi el sportul. „Când Daniel se antrena alergând, acelaşi lucru făceam şi eu, convins că nu sunt mai prejos decât el şi pot să fac aceleaşi lucruri", povesteşte puştiul. Pe stadionul din Zăvoi, piciul de vreo opt anişori a fost observat de un antrenor renumit de atletism, profesoara Viorica Enescu, cea care a pregătit câţiva dintre „titanii" atletismului românesc, printre care şi pe multipla campioană Ionela Târlea.


Campionul României la 50 metri garduri


Primele rezultate sportive ale lui Răzvan au venit foarte repede, puştiul făcându-se remarcat la competiţiile şcolare, apoi la cele la nivel judeţean. La un concurs de atletism desfăşurat la Vâlcea, în anul 2010, a obţinut locul I, alături de un alt concurent, la proba de 150 metri. Performanţele realizate l-au propulsat să participe la întreceri sportive desfăşurate la nivel naţional. La primul Campionat Naţional de Atletism care s-a ţinut la Bucureşti în anul 2010, dacă proba de viteză a ratat-o, la cea de 50 metri garduri s-a clasat pe locul V. „Ştiam că pot mai mult, deşi nu este deloc uşor să urci pe podium alături de cei mai buni sportivi din ţară. Cele mai bune rezultate le-am obţinut la cel de-al doilea Campionat Naţional Copii 1 şi 2 desfăşurat la Bucureşti, în perioada 16 şi 17 iunie unde am devenit campionul naţional al României, la 50 metri garduri, fiindu-mi recunoscute de către Federaţia Română de Atletism două recorduri naţionale", spune Răzvan.


Sportul însemnă sacrificii dar şi mijloc de socializare


Pentru Răzvan, viaţa de sportiv înseamnă foarte multe sacrificii. După orele de şcoală merge si se antrenează în jur de două ore zilnic. „Deplasările la competiţiile sportive mă pun în situaţia să lipsesc uneori şi de la ore. Colegii mei sunt însă foarte înţelegători şi întotdeauna mă ajută să pot recupera temele pierdute. Dincolo de acest aspect, sportul înseamnă un mijloc extraordinar de socializare, înseamnă să clătoreşti şi să îţi faci mereu prieteni din alte zone ale ţării", ne spune. Şi pentru că este un atlet care îşi doreşte să facă performanţă, Răzvan a găsit şi alte metode de relaxare. „Pe lângă calculator, skateboardul mă ţine mereu într-un tonus foarte bun şi este un mijloc extraordinar de socializare. Aşa mă pot întâlni cu prietenii, mai discutăm de sport, de jocuri pe calculator", spune Răzvan.


Ce-i place
Se relaxează ieşind la sfârşit de săptămână cu prietenii prin oraş, prin parcuri. Când este în faţa calculatorului, jocurile de orice fel sunt o atracţie irezistibilă. Este preocupat de grafiti, iar pentru asta s-a „dotat" cu tot arsenalul de care are nevoie.


Nu-i place
Este împotriva celor care sunt cu „nasul pe sus", a celor care sunt lăudăroşi şi mereu vor să fie în centrul atenţiei. Nu agreează să fie sâcâit de niciun fel. Nu mănâncă niciodată mâncare de spanac.


Întrebări şi răspunsuri?
Cum se comportă un campion naţional cu colegii lui?
R.P. Mă port normal cu colegii mei dar şi cu ceilalţi oameni. N-am fost niciodată cu nasul pe sus. Sportul te face sa devii firesc şi uman. In replică, colegii mei mă ajută cu temele ori de câte ori sunt plecat în turnee.


Unde te „manifeşti" ca pasionat de graffiti?
R.P. Din păcate nu există competiţii organizate în acest sens. Nu prea ai unde să te manifeşti sau să poţi fi evaluat într-o întrecere la care să participe cât mai mulţi pasionaţi. Doar câteva ziduri ale unor clădiri mai pot fi folosite dar şi acolo cu riscuri.


profil
NĂSCUT: 19 iulie 1999, la Râmnicu Vâlcea
STUDII: elev în clasa a V-a la Şcoala Generală nr. 1 „Take Ionescu", din Râmnicu Vâlcea
IDEAL. Să devină un sportiv de talie internaţională

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite