Râmnicu Vâlcea: Raul-Gabriel Popescu, preotul care slujeşte prin semne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raul-Gabriel Popescu
Raul-Gabriel Popescu

  Îi ajută pe semeni să treacă peste problemele de sănătate cu care se confruntă, să fie mai aproape de Dumnezeu şi să se integreze în societate, în ciuda răutăţilor de care se lovesc.

profil


NĂSCUT - 9 aprilie 1979, la Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Masterat în Teologia sistematică şi predică interdisciplinară la Universitatea din Piteşti, Facultatea de Teologie „Sf. Muceniţă Filoftea".


FAMILIE - Căsătorit şi are un băieţel de trei ani.


  Raul- Gabriel Popescu e singurul preot din Vâlcea care oficiază slujbele religioase la Arhiepiscopia Râmnicului prin semne pentru persoanele surdo-mute. „De şase ani slujesc la Arhiepiscopie din dorinţa de a ajuta surzii. Şi ei ca fiecare om merg în casa Domnului să se roage. Dacă nu e cineva care să explice slujba prin semne nu înţeleg nimic. Slujbele noastre se desfăşoară într-o linişte profundă", povesteşte Raul-Gabriel Popescu. Preotul spune că a ales această meserie la îndrumarea unei persoane din judeţul Argeş şi s-a specializat în acest domeniu. „Am fost fericit când am văzut că persoanele surdo-mute înţeleg ce spun eu la slujbe. Şi eu am aceleaşi probleme ca şi ei şi ştiu ce înseamnă să nu înţelegi, ori să te faci înţeles", precizează preotul.


Îl deranjează discriminarea


  De mai bine de trei ani, Raul- Gabriel Popescu este şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, Filiala Vâlcea. În cadrul asociaţiei, preotul informează persoanele cu handicap despre noutăţile care apar în domeniul legislativ, drepturile şi obligaţiile pe care le au. „În asociaţa noastră sunt multe persoane care au carte şi sunt citite. Mă deranjează că printre oamenii normali sunt şi persoane fără respect care discriminează pe cei care au un handicap. Oamenii spun că dacă suntem persoane cu handicap nu avem o cultură, ori şcoală, ceea ce nu e deloc adevărat. Avem în asociaţie oameni cu studii care au reuşit să iasă în faţă şi să îşi facă un viitor, în ciuda răutăţilor de care s-au lovit", povesteşte Raul-Gabriel. În cadrul asociaţiei organizează concursuri sportive, de dans, de miss şi de cultură generală la care se întrec colegii surdo-muţi. De când e preşedinte a scris şi a publicat mai multe reportaje în revista „Vocea Tăcerii", publicaţie de informare, cultură, sport şi politică pentru surzi.


Întrebări şi răspunsuri


Care sunt problemele cu care se confruntă în ziua de azi surdo-muţii?


R.G.P.: Nu au locuri de muncă. Au cursuri, au specializări dar nu sunt şi slujbe pentru ei. La cununii, botezuri, ori la divorţuri nu sunt persoane specializate care să le explice prin semne ce se vorbeşte şi nu înţeleg nimic. O altă problemă de care se lovesc e faptul că nu sunt acceptaţi de comunitate şi sunt discriminaţi.


Sunteţi o persoană citită şi informată tot timpul, cum îi influenţaţi şi pe colegi să facă acelaşi lucru?


R.G.P.
: În cadrul asociaţiei, avem de mai multe ori pe săptămână, reuniuni în care citim presa, discutăm noutăţile legislative care apar şi cum ne influenţează ele pe noi. În anumite zile avem oră de lectură, să zic, aşa în intervalul 17.00- 20.00. Eu le aduc ziare şi cărţi să citească, după care discutăm pe anumite teme.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite