Râmnicu Vâlcea: Radu Todea, calculatoristul care construieşte corăbii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Todea şi corabia sa
Radu Todea şi corabia sa

Şi-a descoperit pasiunea pentru corăbii în urmă cu cinci ani şi de atunci a confecţionat sute de modele în miniatură. Foloseşte materiale simple şi spune că este cea mai relaxantă activitate a sa.

În urmă cu cinci ani, atunci când s-a mutat la Râmnicu Vâlcea, Radu Todea s-a apucat de modelat corăbii în miniatură. „La Râmnic am ajuns pentru nepoţică. Ne-am mutat odată cu fiul nostru, care s-a angajat aici. Prima corabie am construit-o folosind două coji de nucă. Era una foarte mică, pe care o am şi acum. În comparaţie cu cele construite acum este foarte simplă", poveşte Radu Todea. El spune că până în prezent a construit peste 400 de ambarcaţiuni în miniatură, de toate tipurile, de la veliere până la goelete. Le face după schiţe şi imagini dar îşi foloseşte foarte mult imaginaţia. „Folosesc foarte mult lemn de nuc şi şipci din stejar, materiale foarte rezistente şi plăcute la vedere. Nu am alte materiale mai speciale, folosesc doar ce găsesc şi ce există prin comerţ. De exemplu catargele sunt făcute din beţe folosite de obcei la prepararea frigăruilor", spune bărbatul pasionat de ambarcaţiunile în miniatură. Majoritatea creaţiilor sale sunt vândute, iar restul sunt dăruite prietenilor şi cunoscuţilor. „E o pasiune din care mai scot un leu de bere", spune cu haz pensionarul. Omul a lucrat în Bucureşti ca depanator de calculatoare. De acolo spune că are şi răbdarea necesară pentru a lucra cu atâta mijgală la detaliile corăbiilor sale. „Pe vremuri calculatoarele nu erau ca acum. Am prins calculatoare cu cartelă perforată ce trebuiau depanate şi era mult de lucru la ele, trebuia să ai multă răbdare şi să îţi placă ceea ce faci", mai povesteşte Radu Todea.

Lucrările sale sunt cumpărate de străini

Recent, opt din corăbiile sale au plecat spre Canada. Unui canadian, aflat prin trecere în Râmnicu Vâlcea i-au plăcut atât de mult creaţiile lui Radu Todea încât a cumpărat tot ce era expus în vitrina unui magazin prin care omul îşi vinde ambarcaţiunile. „Îmi place să ştiu că velierele mele trec peste mări şi ţări chiar dacă practic ele nu plutesc", spune omul. Cel mai nou proiect al lui Radu Todea este o ambarcaţiune de aproximativ 50 de centimetri lungime, vopsită în culorile clubului sportiv Steaua, pe care doreşte să o dăruiască clubului. „În tinereţe am fost sportiv legitimat la Clubul Steaua. Am jucat în echipa de volei în anii 60 şi am participat la mai multe campionate naţionale. O altă pasiune a pensionarului sunt icoanele. „Sunt icoane mai speciale, făcute cu imprimeuri, din materiale textile. Pe acelea nu le vând, le ţin în casă", spune omul. Radu Todea mai afirmă că pasiunea sa îl ajută să îşi petreacă timpul într-un mod constructiv, iar lucrul acesta îl menţine în formă.

Întrebări şi răspusuri:

Cât durează construcţia unei ambarcaţiuni de mărime medie?
Eu lucrez cîte opt ore pe zi la un velier. În funcţie de mărime şi de complexitate construcţia poate dura până la trei zile. Pentru că o fac din plăcere nu mi se pare atât de mult timp.


Cum v-aţi adaptat la viaţa în Râmnicu Vâlcea?
De când am venit aici mă simt ca într-un concediu permanet. Este un oraş liniştit şi curat, cu totul deosebit de agitaţia din Bucureşti.

Ce-i place: Iubeşte foarte mult şahul, pe care îl joacă în stil profesionist. Are două pisici de care spune că nu s-ar despărţi niciodată şi îi plac foarte mult cărţile de aventură.

Ce nu-i place: Urăşte berea caldă dar spune că ar prefera să bea una decât să asiste la maltratarea unui animal. Spune despre cei care chinuiesc animalele că ar merita pedepsiţi aspru.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite