Râmnicu Vâlcea: Preotul Petre-Govora, arheologul care a descoperit 4.000 de exponate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

El a adunat de la credincioşi, icoane, cărţi vechi, monede, vase, adăpostindu-le în biserica din sat. La 101 ani, părintele priveşte dealurile pe care a colindat cândva Burebista şi crede în nemurirea poporului român.

Părintele Gheorghe Petre-Govora a împlinit la 23 aprilie venerabila vârstă de 100 de ani. Primitor, bucuros de cei care îi trec pragul, părintele ne-a vorbit azi despre viaţa lui pusă în slujba istoriei. Mergând din casă în casă, cu crucea şi icoana, părintele a ştiut să-i facă pe oameni să dăruiască din obiectele vechi găsite de aceştia la întâmplare. „Fiind preot la ţară, în Govora-Sat, într-o zi a văzut câţiva copii cu nişte vase deosebite în braţe. A avut o revelaţie şi i-a întrebat de unde le au. Aşa avea să se descopere existenţa culturii Verbicioara pe aceste tărâmuri", a spus bibliotecarul Valentin Dolfi, de la Biblioteca Băile Govora.


Muzeul din biserică


Despre pasiunea sa pentru arheologie, părintele Petre-Govora, la cei 100 de ani bătuţi pe muchie a spus: „A fi preot, nu e totuna cu aţi place, ci e totuna cu a fi orânduit. Preoţia, la fel ca şi dăruirea sunt haruri pe care ţi le ţine Dumnezeu şi ţi le dă când ai nevoie de El. Dincolo de norii care se văd pe fereastra mea, ... EXISTĂ". În colecţia de peste 4.000 de piese sunt cuprinse monede, vase, cărţi vechi, fosile de mamut, arme de vânătoare, toate adunate cu trudă într-o viaţă de om. „La început am adunat cu migală piesă cu piesă şi am făcut un muzeu în casă. Când nu mai avut loc, am mutat muzeul la biserica din Govora-Sat. Apoi, aceste obiecte ale nemuririi neamului le-am strâns într-un muzeu", spune părintele care priveşte pe dealul din vecinătatea casei, unde pe vremuri a umblat Burebista. De-a lungul vremilor, părintele a fost marcat de monstruozităţile istoriei, de războaiele şi sărăcia cumplită. „Şi criza prin care trecem se poate numi un altfel de război", a mai spus preotul.


Articole publicate în ţară şi străinătate


Preotul Petre Govora a publicat peste 100 de articole de specialitate, în ţară şi străinătate, dar şi cărţi precum „O preistorie a Nord-Estului Olteniei", „Govora - de la primii oameni, la contemporani", „Aureii imperiali în Dacia romană". A fost membru al Societăţii de Tracologie din cadrul Academiei Române.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite