Râmnicu Vâlcea: Preapararea caltaboşilor intră pe linie dreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gospodinele pregătesc astăzi caltaboşii (Foto: Mădălina Mitroi)
Gospodinele pregătesc astăzi caltaboşii (Foto: Mădălina Mitroi)

Cu două zile înainte de Crăciun, gospodinele pregătesc caltaboşii tradiţionali pentru masa festivă. Cea mai grea operaţiune este cea de verificare a intestinelor care urmează să fie umplute şi care trebuie atent controlate.

În această dimineaţă, vâlcencele trebăluiau de zor la prepararea specialităţilor din carne de porc specifice pentru masa tradiţională de Crăciun. „Pregătim caltaboşii, tobele şi cârnăciorii. Toate le facem, astăzi, după o reţetă pe care o păstrăm din strămoşi", povesteşte Maria Grigoroiu, o gospodină de 54 de ani. Pentru ca preparatele să iasă cât mai gustoase femeile au micile lor secrete. „Intestinele de porc trebuie foarte bine curăţate, spălate, iar apoi verificate să nu fie sparte. Fiecare intestin este suflat şi de abia apoi, începem să le umplem", povesteşte tanti Maria. Toată operaţiunea se desfăşoară în curtea casei, pe o măsuţă de lemn în preajma focului, unde se vor opării ulterior caltaboşii şi tobele. Tanti Maria este ajutată de nora sa pe care o iniţiază în tainele caltaboşului... „Măruntaiele porcului: ficat, rinichi, inimă, urechile şi limba fierte bine împreună cu un kilogram de carne cu grăsime se toacă mărunt şi se amestecă cu ceapă şi piper. Pentru a-i da un gust mai bun, noi adăugăm şi cimbru, din grădina proprie, care are o aromă deosebită", povesteşte gospodina.


Caltaboşii afumaţi, cei mai buni din Oltenia


Urmează apoi umplerea intestinelor, operaţiune care durează câteva zeci de minute, pe un ger înţepător. Pentru a încălzi atmosfera, gospodinele fierb câte un ibirc cu ţuică galbenă păstrată în butoi de dud în care mai adaugă şi câteva boabe de piper negru. „Bunica mea spunea că nu se poate prepara porcul fără să cinsteşti gospodinele cu ţuică de prune galbene de la Tomşani, renumită pentru gustul său", adaugă cu umor tanti Maria. După ce caltaboşii sunt gata umpluţi, femeile îi aşază cu grijă în nişte tuciuri mari în care îi vor lăsa la opăprtit, la foc mic, să nu se spargă. Lovitura de graţie vine la final. „Secretul nostru pentru a-i da un alt gust caltabolşului, este ca după ce a fost bine opărit şi după ce s-a scurs, să fie pus la fum, pentru o zi ", adaugă gospodina, care spune că majoritatea produselor preparate din carne de porc sunt mult mai gustoase după ce au prins şi puţin fum.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite