Râmnicu Vâlcea: Pozele copiilor răpiţi se vor afişa pe toate panourile publicitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul poate obliga un părinte să mediatizeze răpirea în timpul cel mai scut timp posibil, chiar dacă acesta nu doreşte

Poliţia vâlceană a declanşat o amplă operaţiune de informare a opiniei publice, care va dura până la sfârşitul lunii iunie, asupra modului cum trebuie să reacţioneze populaţia în cazul în care este răpit un copil. Intitulată sugestiv „Alertă răpire copil", campanie este preluată după modelul unor ţări precum Franţa, Olanda, Marea Britanie, Germania sau SUA, fiind recomandată României de către Comisia Europeană printr-un proiect intitulat „Callert" (Child Call Allert). Proiectul este elaborat de Inspectoratul General al Poliţiei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Explotaţi Sexual „FOCUS". Sinsp. Bianca Amza, de la Compartimentul de Prevenire din Poliţia Vâlcea, ne-a spus ce condiţii trebuie îndeplinite pentru declanşarea alertei de răpire: „Copilul trebuie să aibă vârsta de până la 18 ani să fi fost răpit în prezenţa unor martori sau să rezulte din datele anchetei că acesta a fost răpit sau că viaţa i-a fost pusă în pericol".


Doar trei copii „dispăruţi"


Pe toate canalele media, la televiziuni, pe posturile de radio, în ziare va apărea poza cu copilul răpit. Sinsp Amza, a mai spus: „Pe panourile publicitare din oraş sau, în urma unor parteneriate făcute cu diferite ministere, la metrou sau în alte locuri din ţară, va fi publicată fotografia copilului dispărut. Părinţii sunt obligaţi cu mediatizarea cazului, în caz contrar un procuror de la Înalta Curte de Casaţie putându-i obliga să facă acest lucru. Populaţia care este înştiinţată asupra unui astfel de mesaj este rugată să reţină date privind obiectele de îmbrăcăminte ale copilului, semnalmentele sau semnele particulare, marca autoturismului şi direcţia în care se îndrepta". Deocamdată, în Vâlcea, nu este niciun copil care să întrunească elementele că a fost răpit. „Răpirii pot apărea şi în scop parental, când neînţelegerile dintre părinţi duc la acest fenomen", ne-a spus cms. Constantin Frâncu, de la Serviciul Urmăriţi din IPJ Vâlcea. În judeţ există doar trei cazuri de copii „dispăruţi", cel mai de răsunet fiind al Elvirei Loreda Ghioca, de nouă ani, din Berbeşti, dispărută la 21 februarie 2007, din localitatea de domiciliu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite