Râmnicu Vâlcea: Petrică Sima dă „muguri” noi muzicii populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Devotat tradiţiilor, descoperă tineri talentaţi, cărora le insuflă dragostea pentru folclor, iar sub bagheta sa taraful Liceului de Artă câştigă concurs după concurs.

profil


NĂSCUT - 8 septembrie 1954, la Bucureşti.


STUDII - Masterat în stilistică dirijorală la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.


FAMILIE - Căsătorit, are o fiică şi un nepot.


  A locuit în capitală până acum trei ani. „Cred că Dumnezeu m-a adus în Râmnic, un oraş frumos şi liniştit. Îmi lipseşte doar viaţa culturală din Bucureşti", spune Petrică Sima. Folclorul l-a atras din liceu, unde l-a avut profesor pe Gheorghe Zamfir. În capitală, a lucrat în multe ansambluri, a fost instrumentist la vioară în ansamblul Doina Bucureştiului, a cântat apoi în formaţia Cvintet şi în taraful folcloric „Frunză Verde" până în anul 1998. În anul 2005 a dirijat Orchestra Radiodifuziunii Române la un concert de muzică de Anton Pann. 28 de ani, Petrică Sima a fost profesor de vioară la Şcoala de Muzică Nr.5 din Bucureşti. „La Şcoala de Muzică am dirijat şi «Orchestra de coarde a elevilor». Am participat cu orchestra la diverse concursuri şi unul din cele mai importante premii obţinute a fost locul I, la Etapa Republicană de la «Cântarea României». Cât a existat «Cântarea României» s-a făcut muzică adevărată, iar talentele erau promovate ", povesteşte Petrică Sima.


  Vrea să descopere alţi „muguri" care să iubească folclorul


  De trei ani, Petrică Sima, predă vioara la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea. În paralel cu vioara, Petrică Sima, se ocupă şi de taraful liceului „Muguraşul" unde e dirijor . „Am înfiinţat un taraf în cadrul liceului pentru că, avem elevi foarte talentaţi, instrumente, tot ce ne trebuia. Taraful s-a numit iniţial Bocceluţa. Anul trecut i-am schimbat numele şi i-am zis Muguraşul pentru că, aici au ocazia să se lanseze cei mai buni copii, e ca o pepinieră din care cresc muguri", a declarat Petrică Sima. Elevii din taraf cântă muzică populară din toate zonele ţării. „Promovăm muzica populară bună din ţară cu toate că soliştii sunt vâlceni. Cântăm folclor din Transilvania, Oltenia, Moldova, Maramureş", spune profesorul. În taraful „Muguraşul" sunt 15 elevi. „Am participat cu ei la etapa zonală a Concursului Naţional Coral, în 2009 şi 2010 şi am obţinut locul I. Nu am putut merge mai departe de etapa zonală pentru că nu avem formaţie mare", a precizat dirijorul. Câţiva elevi care au făcut parte din taraf au intrat vara aceasta, la Conservator la Timişoara şi Bucureşti. „Acum încerc să cresc alţi «muguri» care să prindă gustul de folclor şi să îi îndepărtez de nonvalorile care există astăzi în domeniul muzical", a precizat Petrică Sima. Elevii care cântă în taraf studiază două ore pe săptămână şi fac muzică de plăcere, fără să îi oblige cineva. Elevii din taraf pregătesc în această perioadă un concert de colinde pentru perioada sărbătorilor.


ce-i place


Să asculte muzică bună, orice gen, dar cea clasică îl atrage mai mult. Muzica populară o are în sânge din liceu şi o transmite ca pe o moştenire copiilor. Îi place să dezlege rebus pentru că întreţine creierul, să gătească şi să trăiască după cum îi spune Dumnezeu.

ce nu-i place


Răutatea, tot ce nu ţine de uman, manelele, muzica proastă de orice fel şi kitschurile.

Întrebări şi răspunsuri


O recomandare pentru elevii dumneavoastră?


P.S.: Un nume care a marcat istoaria spunea: „Învăţati, învăţaţi, învăţaţi". Cam asta le recomand şi eu: „Studiaţi, studiaţi, studiaţi!". Părinţii care vor să îi vadă pe copiii lor realizaţi în domeniul muzical trebuie să îi dea să facă muzică din clasa I-a. Contează foarte mult să studieze muzica în clasele primare.


Ce vă doriţi în viitorul apropiat?


P.S.: Visez la un concert de colinde populare cu artişti din mai multe zone ale ţării. Vreau să îi fac pe elevi să asculte muzică populară din mai multe zone ale ţării şi să cânte pentru că le dezvoltă un stil interpretativ de calitate.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite