Râmnicu Vâlcea: Persoanele cu dizabilităţi din Lunca, fără indemnizaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Pătru a cazut în cap şi a rămas invalid
Ion Pătru a cazut în cap şi a rămas invalid

60 de oameni acuză Primăria nu le-a acordat acest ajutor de patru luni încoace, motiv pentru care nu mai au bani pentru medicamente. Numărul mare de persoane cu handicap este din cauză că rudele s-au căsătorit între ele, satul fiind întemeiat, la origini, de doi fraţi.

În satul Lunca, ce aparţine de comuna Bujoreni, există 800 de suflete, dintre care 60 primesc indemnizaţie de persoane cu dizabilităţi. Oamenii sunt extrem de săraci trăind din confecţionatul „măturoaielor", sau sunt angajaţi ca măturători în oraş. Nemulţumirea localnicilor vine şi din faptul că aceia care beneficiază de indemnizaţiile de handicap, aşteaptă de câteva luni bune să primească bruma de bani. Mama unei fetiţe cu handicap, Pătru Veronica, ne-a spus: „E greu de noi că suntem săraci. De fapt, sărac e tot satul! Aici sunt familii care au copii cu handicap şi primarul nu ne-a mai dat indemnizaţiile de patru luni. Fetiţa mea, Estera, de 12 ani are handicap de gradul I. Trebuia să merg cu ea la un control medical la Târgu-Mureş, dar nu am avut bani", spune femeia.

100.000 de lei are de dat Primăria

Ion Pătru, de 55 de ani, a căzut în cap de pe bicicletă, în urmă cu 2 ani şi a rămas invalid. „A dat nenorocirea peste noi şi primăria nu ne dă nici banii. De patru luni nu am mai văzut un leu. Au venit de la primărie şi au făcut o reevaluare a bunurilor. Ne-au trecut că avem casă cu etaj şi noi stăm în cocioabă şi televizor cu «pleaznă» (plasmă)" - spune Elena Pătru, soţia sa. Primarul comunei Bujoreni, Alexandru Roşu a promis că va da sumele restante, care se ridică la 100.000 de lei, până la sfârşitul anului. „Pentru că s-a făcut mare tevatură pe numărul mare de persoane cu handicap din comună, o comisie a făcut reevaluarea acestora şi doar cinci cazuri au fost infirmate. Alte 12 persoane au ajutor social", a spus alesul.

Casătoria între rude măreşte numărul copiilor cu handicap


Locuitorii din Lunca pun numărul mare de persoane cu handicap pe seama faptului că respectiva comunitate s-a format din unirea destinelor a doi fraţi cu numele Pătru. Aşa se face că urmare a căsătoriilor între rude, mulţi copii încă se mai nasc cu handicap sever. Ultimul venit pe lume în comunitate este o fetiţă al cărei nume de familie este tot Pătru.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite