Râmnicu Vâlcea: Pensionarilor li se vor monitoriza călătoriile pe transportul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Pentru a reduce cheltuielile primăria va plăti subvenţia la numărul călătoriilor efectuate. Până acum din bugetul local se tocau miliarde bune pentru a acoperi transportul pensionarilor cu toate că nu toţi foloseau autobuzele ETA.

  La Râmnicu Vâlcea va implementa cât de curând un nou sistem de contorizare a călătoriilor efectuate de pensionari pe autobuzele societăţii de transport în comun ETA. Vârstnicii, ce beneficiază în aceste moment de gratuitate pe transportul în comun vor primi o cartelă magnetică prin intermediul căreia îşi vor valida fiecare călătorie. „Este un pas important în reducerea de cheltuieli la ETA. Dotarea autobuzelor cu acest sistem de validare nu se va face însă pe banii primăriei ci va fi o condiţie a contractului de concesionare a societăţii de transport", spune Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea. În acest moment, bugetul local suportă cheltuieli impresionante cu subvenţiile la transport. Metoda de calcul presupune acoperirea abonamentelor celor peste 15.000 de pensionari din Râmnic integral, chiar dacă nu toţi folosesc mijlocul de transport în comun. „În 2009 am avut cheltuieli foarte mari la ETA, în jur de 3,5 milioane de RON, mare parte din aceşti bani intrând în subvenţii pentru pensionari şi elevi", explică Gutău.


Sistem folosit şi în transportul public din Braşov


  Pensionarii spun că orice sistem e bun atâta timp cât se menţin gratuităţile pentru transportul în comun. „Ar fi normal ca după privatizarea societăţii să nu se renunţe la gratuitate pentru pensionari. Nu m-ar deranja să folosesc o cartelă, nu văd nici un impediment în asta", spune Gheorghe Ţoghe, un pensionar care mai povesteşte că foloseşte frecvent autobuzul pentru a ajunge din Ostroveni în centru. Sistemul de contorizare prin cartelă magnetică nu este unic, el fiind aplicat şi în Braşov. „Se va plăti fiecare călătorie în parte. Vom face o economie serioasă la bugetul local, dar acest lucru se poate realiza doar prin concesionarea serviciului", mai afirmă Gutău.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite