Râmnicu Vâlcea: Pensionarii trăiesc în rate din cauza sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii se împrumută pentru a putea face faţă cheltuielilor de iarnă
Pensionarii se împrumută pentru a putea face faţă cheltuielilor de iarnă

Cu aproape o jumătate de milion de lei s-au împrumuat vârstnicii de la începutul lunii şi până azi. Cu banii împrumutaţi, oamenii îşi cumpără lemne pentru foc, fac provizii de iarnă sau cumpără medicamente şi plătesc facturile.

Durere mare în sufletele bătrânilor vâlceni care au ajuns să împrumute câteva sute de lei pentru a reuşi să îşi achiziţioneze lemne de foc sau pentru a-şi pune câteva murături pentru la iarnă. Oamenii vin grămadă la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Vâlcea pentru a se îndatora ca să poată face faţă anotimpului friguros care va urma. „În primele 11 zile ale lunii octombrie s-au realizat 362 de împrumuturi în valoare de 436.205 lei. Vârstnicii sunt îngroziţi de perioada friguroasă care va urma, mulţi dintre ei locuiesc la ţară şi nu au posibilităţi materiale mari, din contră, au pensii foarte mici din care nu se pot descurca. Am observat că cele mai multe împrumuturi se fac de către cei care au pensii mai mici de 600 de lei", a declarat astăzi, pentru Adevărul de Seară, Grigore Răban preşedintele CARP Vâlcea.


Se împrumută ca să supravieţuiască


Numărul pensionarilor care nu mai pot face faţă cheltuielilor zilnice şi care aleg să se îndatoreze creşte îngrijorător de la o lună la alta. „Peste o mie de persoane se împrumută lunar, iar media împrumutului depăşeşte un milion de lei. Oamenii sunt disperaţi şi majoritatea dintre ei sunt nevoiţi ca din sumele împrumutate să îşi mai ajute şi copiii sau nepoţii", precizează Grigore Răban. În primele zile din luna aceasta, a crescut simţitor numărul vârstinicilor, care au ales să împrumute de la CARP sume mai mici de 1000 de lei. „Acesta este nivelul nostru de trai, unul foarte scăzut. Nu putem nici măcar să ne permitem să împrumutăm sume mai mari, din cauza pensiilor foarte mici pe care le avem. Ce să facem, ne cârpim de la o pensie la alta. Trebuie să plătim facturi, medicamente, mâncare şi multe altele", a spus Ion Popa , un bătrân din Râmnicu Vâlcea.


Cei cu pensii mici, primii la împrumuturi


La CARP Vâlcea sunt peste 30.000 membrii, însă aproximativ 16.000 au pensia sub 600 de lei. Cea mai mică pensie este în valoare de 400 de lei. Valoarea maximă a unui împrumut este de 3000 lei, însă, în special, au nevoie de bani cei care au pensii foarte mici. Aceştia împrumută sume de până în 1500 de lei. În prezent, 63% din pensionarii care au făcut un împrumut la CARP au luat sume mai mici de 1000 de lei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite