Vâlcea: Patricia Anghel, olimpica dornică să devină ministru de finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  A obţinut mai multe premii naţionale la olimpiadele de matematică dar vrea să ajungă un economist de talie mondială. Patricia crede că tinerii pot schimba lumea.

Profil

Născută - la 16 iulie 1992 la Râmnicu Vâlcea.


Educaţie - Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Alexandru Lahovari Râmnicu Vâlcea.


Idea l-  Să schimbe economia în bine.


  Tânăra Patricia Anghel este una din cele mai bune matematiciene din ţară. La numai 18 ani ea a participat la mai multe olimpiade naţionale de matematică la care întotdeauna a ocupat un loc pe podium. „Ultima olimpiadă naţională la care am fost prezentă a fost cea de anul acesta de la Iaşi la care am luat o menţiune dar şi o medalie de argint", explică Patricia. Ea spune că de mică a fost atrasă de matematică, chiar dacă această pasiune a sa nu se moşteneşte din familie. „În clasa a IV-a am descoperit că îmi place matematica şi de atunci am participat la câte concursuri am putut. Prin clasa a VII-a am luat chiar şi medalia de aur şi premiul I la Olimpiada Naţională de Matematică, iar în clasa a VIII-a premiul al doilea. Tot atunci am fost selectată şi în echipa naţională extinsă pentru Balcaniada de Matematică", spune Patricia. Povesteşte despre rezultatele sale excelente că sunt o combinaţie între talentul matematic şi rodul muncii sale.


Atrasă de economie vrea să studieze în America


  Patricia are gânduri mari legate de cariera sa. Este atrasă de economie, o materie pe care o învaţă în liceu şi pe care ar vrea să o aprofundeze şi în facultate. Nu oriunde şi chiar în ţara economiei de piaţă: America. „Vreau să îmi continui studiile în Statele Unite ale Americii, la Universitatea din Chicago dar nu în domeniul matematicii ci în cel al economiei. Aş vrea ca studiile mele să mă ajute să devin parlamentar european sau chiar ministru, deoarece cred că pot schimba ceva în modul în care este făcută economia în general", spune Patricia Anghel pe un ton foarte hotărât. Ea afirmă că deja a început să dea testele necesare pentru a fi admisă la această universitate importantă din Statele Unite şi că este încrezătoare că anul viitor va ajunge să studieze acolo. Pentru a-şi realiza visul, tânăra îşi ocupă timpul liber ca voluntar la Centrul Europe Direct. „Aici am învăţat ce înseamnă munca în echipă, un lucru foarte important. De doi ani sunt voluntar al Centrului Europe Direct şi mă ocup de site-ul centrului", povesteşte olimpica. Ea mai spune că atunci când o să îşi termine toate studiile va încerca să intre în politică şi să schimbe în bine modul în care se face ecomomia şi finanţele ţării. „Eu cred că cea mai mare problemă a ţării este faptul că tinerii nu se implică în politică şi nici în actul luării deciziilor. Eu cred că noi putem face mai mult dacă suntem lăsaţi să ne dovedim capacităţile", spune Patricia. Ea afirmă că i s-ar potrivi foarte bine un post de ministru al finanţelor, mai ales că se pricepe de minune la cifre.


Întrebări şi răspunsuri


Care e următorul concurs de matematică la care o să participi?


P. A.: Recent m-am calificat în echipa naţională a României la un concurs internaţional de matematică ce va avea loc la Bucureşti. Competiţia este în această lună şi eu mă pregătesc intens pentru ea. Sper că vom fi printre primii.


Crezi că tinerii pot să se impună în politică?


P.A.: Eu cred că da, mai ales dacă avem şi pregătirea necesară. Întotdeauna, în orice sistem, este nevoie de un suflu de noutate, de idei noi, de o altă energie. Eu cred că cei cu rezultate bune ar trebui să fie lăsaţi să încerce să conducă.


Ce-i place

Iubeşte filmele polişiste dar şi serialele în care actorii sunt adolescenţi. Îi place să iasă la cumpăraturi şi să se plimbe cu amicii prin parc.


Ce nu-i place

Urăşte ipocrizia şi pe cei care nu sunt sinceri cu ea. Nu îi place atunci când se uită la televizor şi vede zeci de cazuri de corupţie.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite