Râmnicu Vâlcea: Păstrăvii de la Brădişor, pe „masa” judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul salmonicol Brădişor a fost amendat pentru că nu deţine autorizaţie de mediu, procesul verbal fiind contestat în instanţă

Păstrăvăria de la Brădişor a devenit subiect de dispută ce urmează să fie tranşat pe „masa" instanţelor de judecată. Tiberiu Berbece, directorul Gărzii de Mediu Vâlcea, ne-a spus: „Complexul salmonicol Brădişor a fost amendat cu 50.000 lei pentru că nu are autorizaţie de mediu. Printr-un articol de lege se stipulează că apa unei păstrăvării, cum este în cazul şi cea de la Brădişor care alimentează oraşul Râmnicu Vâlcea, nu ar trebui folosită ca sursă de apă potabilă pentru populaţie. Lipsa autorizaţiei ar presupune interzicerea activităţii, dar este dreptul dumnealor de a contesta în instanţă, procesul aflându-se pe rol la Tribunalul Vâlcea".


Păstrăvii şi lostriţele repopulează apele


Directorul complexului, Gheroghe Cerbu ne-a spus: „Complexul salmonicol Brădişor funcţionează înainte de a fi dat acest articol de lege, iar legea nu prevede nimic în acest sens. Furajarea peştilor se face cu produse sută la sută ecologice, provenite din ţările Uniunii Europene, furaje care nu poluează apa şi nu influenţează în vreun fel calitatea acesteia". Directorul Direcţiei Silvice, Ion Oprescu, ne-a spus: „Nu se pune problema închiderii Complexului salmonicol de la Brădişor. Este o unitate importantă pe care o gestionăm cu fonduri proprii. Producem anual 250.000 puieţi de păstrăvi cu care repopulăm apele de munte din judeţele unde este nevoie de aşa ceva. Mai mult decât atât, suntem printre puţinii care înmulţim lostriţa, o specie rară şi pe care apoi o folosim tot pentru popularea apelor de munte". „Mulsul lostriţelor" în captivitate este una devărat ritual desfăşurat la Brădişor.


„Tigrul apelor din Carpaţi"


Lostriţele de la Brădişor sunt considerate adevarate monunete ale naturii, aici fiind crescute peste 150 de exemplare, cele mai mari ajungând la peste un metru lungime şi 30 kilograme în greutate. Complexul Brădişor este singurul loc din Europa de Est unde „tigrul apelor din Carpaţi", cum mai este denumită lostriţa, este „muls” după procedee speciale după ce a fost adormit.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite