Râmnicu Vâlcea: PORTRET Tatiana Stancu scapă de griji şi necazuri în mijlocul florilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştie toate tainele cultivării legumelor, pe care le-a descifrat încă din copilărie de la părinţii săi. Iubeşte florile şi are acasă o colecţie impresionantă cu zeci de ghivece de cactuşi.

NĂSCUTĂ. 23 noiembrie 1976, Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Liceul de la Măciuca, Vâlcea.
FAMILIE. Căsătorită are doi băieţi.


Tatiana este o tânără care de când se ştie a locuit la ţară. Ea spune că niciodată nu s-ar putea obişnui cu stilul de viaţă al celor de la oraş. „Pentru mine, aerul curat de la ţară, grădina mea şi florile sunt motivele pentru care mă trezesc şi merg mai departe în fiecare dimineaţă", argumentează femeia. Pasiunea pentru grăninărit a moştenit-o de la părinţii ei, încă de pe vremea când era doar o copiliţă. „Tata ne trezea în fiecare dimineaţă şi ne dădea în grijă solarul. Fiecare avea treaba lui, bine stabilită. Eram patru fraţi, iar munca o împărţeam în mod egal", îşi aminteşte Tatiana. De atunci, a învăţat tot ceea ce ştie despre plante şi zarzavaturi. „Pentru a avea o recoltă bună, trebuie să asiguri anumite condiţii plantelor. Umiditate, căldură, lumină acestea sunt doar câteva aspecte. Tata ne învăţa că pentru a avea legume frumose trebuie în permanenţă să vorbeşti cu ele şi să nu le scapi din ochi, ca pe nişte copii", îşi aminteşte tânăra. Munca în solar nu este nici pe departe atât de uşoară cum ar părea la prima vedere. „Cultivăm zeci de kilograme de vinete, ardei, roşii sau ceapă. Fiecare sezon este cu legumeele sale. La ţară, trebuie să faci mereu ceva ca să poţi supravieţui. Agricultura este o modalitate de câştig, dacă ştii să îţi faci treaba ca la carte", mai spune Tatiana Stancu.


Florile, alinarea sufletului


Cea mai mare pasiune a tinerei rămân însă florile pe care le îngrijeşte cu mare dragoste. „Am foarte mulţi cactuşi, care atunci când înfloresc sunt o splendoare. Tocmai am avut unul care mi-a făcut nişte flori minuate, portocalii", mai spune Tatiana. De-a lungul anilor, a reuşit să strângă acasă zeci de ghivece cu flori de care se ocupă alături de soţ şi cei doi băieţi. „Am foarte multe categorii de flori, însă preferatele mele rămân muşcatele curgătoare, care sunt o splendoare când înfloresc şi nu sunt nici prea pretenţioase", afirmă Tatiana. De asemenea, de curând a reuşit să îşi amenajeze şi o grădină de flori în care a pus zeci de feluri de trandafiri. „Pentru mine, florile sunt ca o alinare a sufletului. Atunci când am o problemă sau un necaz, intru în grădina cu flori şi numai aşa reuşesc să mă liniştesc. Cea mai mare mulţumire o am atunci când îmi văd florile înflorite", afirmă Tatiana Stancu. Nu cu mult timp în urmă, Tatiana a reuşit să îşi amenajeze şi o livadă de pomi fructiferi, pentru că vrea ca pe viitor să înveţe cât mai mult şi despre aceştia. „Deocamdată am amenajat livada şi am plantat toate soiurile de pomi fructiferi, de la pruni până la cireşi, caişi sau piersici", adaugă Tatiana Stancu.


Întrebări şi răspunsuri
Îţi oferă satisfacţii munca în agricultură?


Pot spune că deşi alerg de dimineaţa până seara, şi în solar şi în grădină, satisfacţiile pe plan material nu sunt atât de mari cum ar trebui. Însă, cea mai mare mulţumire a mea este atunci când culeg roadele eforturilor mele.


Se poate face agricultură de calitate la ţară?


Este foarte greu, condiţiile sunt vitrege. În primul rând, s-au distrus sursele de irigaţie şi fiecare trebuie să se descurce cum poate. Oricum, dacă nu udăm, nu reuşim să facem nimic şi se alege praful de toată recolta.


Ce-i place
Îi plac lucrurile simple, dar bine făcute. Apreciază oamenii care sunt serioşi şi îşi văd de treabă. Iubeşte muzica populară olteneasă şi urmăreşte filme bune.


Ce nu-i place
Nu suportă făţărnicia şi parşivitatea oamenilor pe care îi consideră aproape de ea. Nu-i plac mincinoşii şi nici cei care se ascund şi bârfesc pe la colţuri.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite