Râmnicu Vâlcea: PORTRET Raluca Petrescu, premianta care preţuieşte folclorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântă la vioară şi a obţinut zeci de premii la concursurile de folclor la care a participat alături de ansamblul „Busuioc de Topolog". Consideră că tradiţiile sunt cartea de vizită a unui popor.

NĂSCUTĂ. 12 martie 1996, Alba Iulia.
STUDII. Este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala din localitatea Nicolae Bălescu, judeţul Vâlcea.
IDEALURI. Ar vrea să ajungă profesoară de muzică.
Raluca este o tânără vioaie, care are rezulate şcolare foarte bune, fiind premianta clasei şi ştie să se facă plăcută în orice moment. Pasiunea sa este muzica populară şi de câţiva ani face parte din ansamblul „Busuioc de Topolog", din localitatea Nicolae Bălcescu. „Cânt de mai bine de trei ani, iar vioara a fost instrumentul care mi-a plăcut cel mai mult. Totul a început la şcoală, din momentul în care domnul învăţător ne-a anunţat că vrea să înfiinţeze un ansamblu format din elevi", povesteşte Raluca Petrescu. Adolescenta spune că dintotdeauna a fost atrasă de muzică, iar iniţiativa învăţătorului Mihail Dincă a fost chiar pe sufletul ei. „L-am admirat pe domnul Dincă şi pentru că dumnealui cânta la vioară am decis că trebuie neapărat să învăţ şi eu să cânt la acest instrument. Cel mai greu a fost până când am reuşit să am propriul instrument. De fapt, am primit instrumentele muzicale de la organizaţia World Vision", povesteşte tânăra.


Sârbele vechi preluate de tineri


Raluca spune că împreună cu ansamblul din care face parte, a participat până în prezent, la zeci de concursuri şi festivaluri de folclor unde au fost recompensaţi cu premii şi diplome. „Tot ceea ce facem, facem din pasiune şi mai ales datorită consecvenţei şi dăruirii domnului învăţător, care ne-a învăţat pe fiecare, tainele muzicii. Eu apreciez foarte mult folclorul românesc, mai ales cel local, iar repertoriul nostru este foarmat din multe piese culese de la vechii lăutari ai comunei", afirmă Raluca Petrescu. Copila spune că piesele sale preferate sunt melodii preluate din folclorul autohton: „Învârtita lui Trache" sau „Sârba lui Neală".


Costumele bunicilor, comori de artă


Raluca este de părere că foarte mulţi dintre adolescenţii de astăzi nu ştiu să aprecieze nici tradiţiile şi nici portul tradiţional românesc. „Din păcate, tinerii au uitat de costumele populare şi de multe ori ne privesc miraţi când le îmbrăcăm. Eu consider că nu ar trebui să ne fie ruşine să purtăm costumele bunicilor noştri, care sunt adevărate comori", completează Raluca Petrescu. Tânăra povesteşte că pentru a ajunge la performanţă şi pentru a reuşi să interpreteze cât mai corect melodiile face repetiţii zilnice. „Acum pe perioada vacanţei am convenit să ne strângem la şcoală şi să repetăm câteva ore, săptămânal. Numai aşa reuşim să nu avem probleme atunci când mergem la spectacole", mai spune eleva.


Întrebări şi răspunsuri
Care este repertoriul ansamblului „Busuioc de Topolog"?
Avem un repertoriu foarte bogat şi deşi preferatele noastre sunt melodiile populare olteneşti, mai ales cele specifice zonei noastre, interpretăm cu drag şi valsuri, marşuri sau alte genuri muzicale. Ne place să descoperim piese noi, pe care încercăm să le adaptăm pentru a le putea interpreta.


Ce cursuri ţi-ar plăcea să faci la şcoală?
Aş fi încântată dacă s-ar relua orele de atelier, la care să ne înveţe tot felul de lucruri parctice pe care nu prea mai avem de unde să le prindem. Eu aş prefera să facem mai multe ore de muzică sau cursuri în care să ni se explice importanţa tradiţiilor şi a costumelor populare românşti.


Ce-i place
Iubeşte muzica şi adoră să călătorească şi să descopere locuri noi. Îi place să îşi facă mulţi prieteni şi preţuişte lucrurile frumoase.
Ce nu-i place
Nu suportă minciuna şi oamenii mincinoşi. De asemenea, nu-i plac persoanele crae nu respectă tradiţiile şi care nu au respect pentru muzica populară.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite