Râmnicu Vâlcea: PORTRET Nicolae Stanciu karateka de aur, fan al lui Bruce Lee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Stanciu, campion mondial la kata
Nicolae Stanciu, campion mondial la kata

A câştigat zeci de medalii la competiţiile de arte marţiale la care a participat, anul acesta luând titlul de campion mondial la kata în Istambul.

NĂSCUT. 24 februarie 1993, Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Este elev în clasa a XI-a B la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân.
IDEALURI. I-ar plăcea ca pe viitor să lucreze în industria calculatoarelor.


Încă de mic a îndrăgit atât sportul, dar mai ales matematica. „Când eram la generală îmi plăcea foarte mult să merg la competiţiile şcolare şi nu de puţine ori, am participat ca concursuri de matematică sau limba engleză", îşi aminteşte elevul Nicolae Stanciu. Pasiunea sa pentru sport, dar mai ales pentru karate, a început în urmă cu mai bine de 10 ani. „Pe vremea aceea îmi plăcea tare mult să urmăresc filmele cu Bruce Lee. Practic de aici a început şi pasiunea mea pentru karate. Mi-am dorit să aflu cât mai multe despre acest sport", povesteşte Nicu. Tânărul a decis atunci să meargă la Clubul Chimia, la profesorul Paul Dinu, care îl pregăteşte şi astăzi pentru a afla toate tainele artelor marţiale. „Întotdeauna mi-am spus că un om deştept reuşeşte să le facă pe toate, iar de-a lungul timpului, nu prea m-am abătut de la această regulă", spune adolescentul. Nicu Stanciu este în prezent Campion Naţional şi Campion Mondial la kata. „Campionatul Mondial s-a desfăşurat în acest an la Istambul, în Turcia şi am fost impresionat de organizarea de acolo. Practic totul a mers ca pe roate, nu am avut nimic de reproşat celor de acolo", adaugă elevul.


Modest, serios şi studios


Ca să ajungă campion mondial, Nicu a luptat cu un iranian, un georgian, un grec şi un turc. Evident, pe toţi i-a învins. „Sunt rezultate pentru care am muncit şi muncesc şi în continuare foarte mult. Fac antrenamente zilnice, iar la sfârşit de săptămână mă pregătesc mai intens. Acum mă antrenez pentru Campionatul European de karate care se va desfăşura la Veneţia şi de unde, sper să mă întorc cu un rezultat foarte bun", completează tânărul. Nicu mai spune că atunci când îşi propune ceva, luptă din toate puterile pentru a duce la bun sfârşit acel lucru. „Eu consider că sportul te dezvoltă atât pe plan mental şi psihologic cât şi pe plan social. Ca să ai rezultate bune trebuie să duci o viaţă echilibrată, să nu faci excese de niciun fel şi să fi serios cu tine, dar şi cu persoanele din jurul tău", afirmă Nicolae Stanciu.


Îndrăgostit de informatică


De-a lungul timpului, campionului i-au fost aproape atât părinţii, care îl susţin în tot ceea ce face, dar şi profesorii. „Am avut norocul să am la şcoală profesori minunaţi care m-au înţeles de fiecare dată şi m-au îndrumat cu multă grijă", adaugă Nicu. Elevul este pasionat şi de informatică şi i-ar plăcea ca pe viitor să urmeze o carieră în domeniul IT. „Informatica este meseria viitorului, iar eu îmi doresc o carieră de succes în industria calculatoarelor", încheie Nicolae Stanciu.


Întrebări şi răspunsuri
Ce părere ai despre tinerii care nu se implică în activităţile sportive?
Eu sunt o persoană activă şi nu îmi place să descopăr tineri care nu fac sport. Din păcate, mulţi dintre tinerii de astăzi preferă să îşi petreacă timpul liber prin cluburi sau discoteci, prea puţini fiind cei care se hotărăsc să facă ceva cu adevărat bun pentru ei înşişi.


Cum se îmbină sportul cu şcoala?
Foarte bine, pentru că îmi dau silinţa să le fac bine pe amândoauă. Nu spun însă că este uşor. Uneori sunt nevoit să mai lipsesc de la şcoală, atunci când trebuie să merg la competiţii sportive, dar am colegi deosebiţi care mă ajută să recuperez lecţiile pe care le pierd.


Ce-i place
Îi apreciază pe prietenii care sunt alături de el. De asemenea, atunci când are timp liber, se relaxează citind, una dintre cărţile sale preferate fiind „De veghe în lanul de secară"de J.D. Salinger.


Ce nu-i place
Nu suportă şi nici nu consumă mâncare de la fast food. Nu-i place să aibă o viaţă nesănătoasă şi nici să vadă problemele cu care se confruntă tinerii de azi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite