Râmnicu Vâlcea: PORTRET Nelu Pueţu vinde ceramică în toată Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A realizat sute de obiecte pe care le-a decorat cu însemnele regiunii natale şi culorile vii, specifice ceramicii de Horezu. Consideră că un popor este recunoscut prin tradiţiile sale.

NĂSCUT. 10 aprilie 1947 în oraşul Horezu, judeţul Vâlcea.
STUDII. Şcoala Tehnică de maiştrii din Sibiu.
FAMILIE. Căsătorit, are patru copii.


Unul dintre cei mai cunoscuţi meşteri populari din zona Horezu este ceramistul Nelu Pueţu. Acesta spune că pasiunea lui cea mai mare, încă de când copil, a fost lutul. „Tatăl meu a lucrat toată viaţa vase de ceramică, practic din asta a trăit. Eu m-am născut cu roata olarului în casă şi mi-a intrat în sânge această meserie", povesteşte olarul Nelu Pueţu. Bărbatul îşi aminteşte că olăritul a fost meşteşugul care s-a transmis din generaţie în generaţie în familia sa. „Eu am dat testul la roata olarului încă de la vârsta de 12 ani. Atunci m-a pus tatăl meu să modelez primul obiect din lut. A fost ceva deosebit şi nu am mai renunţat la olărit", spune meşteşugarul. Bărbatul afirmă că fiecare obiect care prinde formă şi contur în mâinile sale poartă şi o parte din sufletul lui. „Dacă nu pui pasiune în tot ceea ce faci, dacă nu «simţi» lutul atunci când modelezi un vas, nu poţi face această meserie. Fiecare olar are secretul lui în ceea ce priveşte prepararea lutului sau a realizării picturilor de pe obiecte, într-un fel sau altul, îşi lasă o amprentă personală pe ceea ce face", completează nea Nelu.


Lutul din Dealul Ulmului


Olarii din zona Horezu îşi iau materia primă pentru realizarea obiectelor din ceramică de pe dealul din apropierea oraşului, denumit de localinci „Dealul Ulmului". „Am mai rămas în jur de 24 de meşteri olari. Principalele elemente de decor pe care le folosim sunt cocoşul, spicul de grâu sau spirala vieţii. Lutul este unul special, roşiatic pe care îl procurăm din «Dealul Ulmului»", adaugă Nelu Pueţu. De-a lungul timpului, bărbatul s-a axat pe realizarea obiectelor de uz casnic şi gospodăresc pe care le vinde în toată lumea. „Cele mai căutate sunt vasele pentru friptură, oale, ulcele, ceşcuţe. Am comenzi la restaurante şi pensiuni din Franţa, Italia, Spania sau Portugalia", afirmă ceramistul.


Băsescu a cumpărat cocoş de nenea Pueţu


Renumit pentru măiestria cu care îşi realizează obiectele, Nelu Pueţu spune că cea mai mare satisfacţie a sa este munca. „Vasele mele au ajuns în toate colţurile lumii. Chiar şi preşedintele Traian Băsescu a cumpărat o tavă cu cocoşul de Hurez de la mine. Şi doamna Elena Udrea şi-a cumpărat ceramică realizată în atelierul meu", completează bărbatul. Nelu Pueţu spune că a reuşit să le transmită dragostea pentru ceramică şi copiilor săi, unul dintre fiii lui dorind să îşi deschidă chiar o afacere cu obiectele de ceramică. „Este o mândrie faptul că fiul meu a decis să se ocupe alături de mine de ceramică. Sper ca el să ducă mai departe faima de olari a familiei noastre", adaugă meşterul popular Nelu Pueţu.


Întrebări şi răspunsuri


Mai este interesată lumea de adevăratele creaţii populare?
Da, lumea apreciază adevăratele valori şi cei mai mulţi au învăţat să distingă ceea ce este tradiţional de toate chinezăriile. Oamenii caută originalul, dar şi obiectele pe care le pot folosi în gospodărie.


Reuşiţi să vindeţi îndeajuns pe această perioadă de criză?


Nu pot să mă plâng pentru că am foarte multe comenzi, atât din ţară, cât şi din străinătate. Întotdeauna am căutat să îmbin utilul cu plăcutul şi am realizat şi obiecte destinate uzului gospodăresc dar şi suveniruri care se vând foarte bine mai ales turiştilor din ţările mai îndepărtate.


Ce-i place
Adoră să petreacă timpul liber alături de familia sa, de copii şi nepoţi. Îi place să călătorească, iubeşte lucrurile simple şi aerul curat de la munte.


Ce nu-i place
Nu suportă oamenii care nu îşi ţin promisiunile şi care uită de unde au plecat. Nu-i plac nici persoanele care una spun şi alta fac, cei care nu au curajul să spună ceea ce gândesc.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite