Râmnicu Vâlcea: PORTRET Mioara Dospina, sufletul din spatele păpuşilor care încântă copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consideră meseria de păpuşar una din cele mai frumoase, iar aplauzele copiilor şi părinţilor după spectacole, îi aduc cea mai mare mulţumire şi fericire.

profil
NĂSCUTĂ - 17 iunie 1973, la Iaşi.
STUDII - Şcoala Profesională de Croitor - Blănar , la Iaşi.
FAMILIE - Căsătorită, un copil.

Mioara Dospina face păpuşi şi îi încântă pe cei mici la spectacolele pe care le dă împreună cu colegii la Teatrul de Stat Anton Pann din Râmnicu Vâlcea. „Fericirea copiilor şi mulţumirea lor după fiecare spectacol ne dă o stare extraordinară de satisfacţie ", spune actriţa-păpuşar. S-a angajat iniţial control de bilete la teatru, în anul 1994. După o perioadă a fost costumier, iar apoi a ajuns actor păpuşar. „Ioan Brancu de la Teatrul Naţional Ţăndărică din Bucureşti a pus în scenă la Vâlcea, primul spectacol de păpuşi «Punguţa cu doi bani». El a fost cel care ne-a învăţat cum să mânuim şi să confecţionăm păpuşile pentru spectacole", povesteşte Mioara Dospina. Tot ea spune că, oricare din păpuşi e o poveste în parte. „Fiecare păpuşă are o magie la care reacţionează micuţii. Şi părinţii se simt copii în timpul spectacolelor. Păpuşile trăiesc prin lumea noastră a actorului. Există persoane mai calde sau mai reci, iar rolurile se împart şi în funcţie de temperamentul fiecăruia ca totul să iasă perfect", spune actriţa- păpuşar. Pe lângă confecţionarea păpuşilor pentru spectacole şi mânuirea lor, Mioara Dospina ajută şi la montarea decorului. „Deplasările pe care le facem în şcoliile şi grădiniţele din judeţ ne aduc mare satisfacţie. De cum ajungem în zonele respective copiii încep să strige «A venit teatrul!». E un eveniment pentru ei", precizează actriţa-păpuşar.


Copiii români din Ucraina au văzut prima dată o păpuşă

Împreună cu trupa de păpuşari a teatrului, Mioara Dospina a fost în perioada 8-16 mai 2010, în Ucraina. „Am susţinut şase spectacole în regiunea Odesa „Basarabia", din Utkonosovka (Ismail), în cadrul «Caravanei Culturale»", precizează actriţa-păpuşar. Spectacolele prezentate copiilor români din localităţile din Ucraina au fost: „Punguţa cu doi bani" şi „Ciuboţelele Ogarului". „Deplasarea în Ucraina m-a marcat profund. Sunt foarte mulţi români care trăiesc în această ţară şi pentru care nu s-a făcut mai nimic. A fost o experienţă tulburătoare mai ales că am reuşit să ne apropiem de sufletele copiilor. Copiii români din Ucraina au văzut pentru prima dată un spectacol de păpuşi. Erau curioşi cum mânuim păpuşile şi inocenţi. Era pentru prima dată când puneau mâna pe o păpuşă", povesteşte Mioara Dospina. Actorii au avut parte şi de moment neplăcute în Ucraina. În localitatea Frumuşica Veche ei nu au fost lăsaţi să ţină spectacolul. Tot în Ucraina, din cauza drumurilor proaste autocarul cu actori şi copii care mergea prin localităţi să ţină spectacolele a rămas în noroi, în două rânduri şi a fost scos de un tractor.


ce-i place
Muzica bună, de calitate şi plimbările în natură. Îi timpul liber îi place să fie o bună gospodină şi se relaxează în timp ce croieşte haine. Îi plac copiii foarte mult şi meseria pe care o are în prezent.
ce nu-i place
Detestă manelele. Nu îi plac persoanele care îşi bat joc de natură şi lasă în urmă mormane de gunoi. O deranjează zilele ploioase pentru că îi împiedică pe copii să meargă la teatru.


Întrebări şi răspunsuri
Câte păpuşi mânuiţi în timpul unui spectacol?
M. D.: Fiecare dintre noi mânuim aproximativ trei, patru păpuşi pe spectacol pentru că nu suntem mulţi şi sunt poveşti cu multe personaje. E obositor, dar ne-am obişnuit. Sunt zile în care avem câte două spectacole, totul e contra cronometru şi trebuie să ne mişcăm repede.
Cum e colectivul în care lucraţi?
M.D.: Mă înţeleg foarte bine cu colegii de la teatru şi îmi place foarte mult ce fac. E o atmosferă destinsă. Împreună facem păpuşile, le facem haine şi lucrăm şi la decorul fiecărui spectacol.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite