Râmnicu Vâlcea: PORTRET Marius Constantinescu este matematicianul care bate toba în fanfară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 10 ani, cântă la trei instrumente, realizează desene în creion, iubeşte cărţile şi îi place să jongleze cu cifrele, obţinând locul I la concursurile de matematică.

profil
NĂSCUT - 14 octombrie 2000, la Râmnicu Vâlcea.
STUDII - Elev în clasa a IV-a, la Şcoala Generală Nr. 5, din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI - Să devină un pictor renumit, ori să ajungă pompier.

De mic, Marius Constantinescu a fost pasionat de muzică. Instrumentele erau o atracţie pentru el. „Părinţii au hotărât să fac muzică, acum un an, când m-au înscris la Palatul Copiilor din Râmnic să studiez orga. Nu m-au dus mai de mic să studiez muzică pentru că au aşteptat să mai cresc şi au pus şcoala pe primul plan", povesteşte Marius. Elevul are înclinaţie către muzică, iar primele ore de studiu la orgă i s-au părut chiar uşoare. „Prima oră a fost emoţionantă. Mă uitam la domnul profesor Constantin Andrei, în timp ce cânta la orgă şi îmi explica, şi îmi doream să stăpânesc şi eu instrumentul la fel de bine ca dumnealui. Norocul meu a fost că am prins repede, notele muzicale, poziţia degetelor pe clape şi primele melodii", spune Marius. Din cele 20 de melodii pe care le cântă la orgă, preferata lui e „Trandafir de la Moldova". Văzând că are ureche muzicală şi învaţă foarte repede, profesorul Constantin Andrei, l-a învăţat pe Marius să cânte şi la tobă şi cinele. „Toba şi cinelele mi s-au părut foarte simple pentru că aici trebuie să şti să ţii ritmul", precizează elevul. De câteva luni, Marius Constantinescu face parte şi din Fanfara Copiilor Gabriel Chaborschi, dirijată de Constantin Andrei, unde cântă la tobă şi cinele. Nu a fost plecat în concerte în afară, cu formaţia, dar după ce va învăţa tot repertoriul, visează să meargă şi el în turnee.

Are sute de desene în creion


În paralel cu muzica şi şcoala, elevul e pasionat şi de pictură. „Talentul pentru desen cred că l-am moştenit din naştere. De mic, fac diverse peisaje, oameni, portrete, personaje din dezene animate, în creion. Am acasă sute de planşe şi sper ca într-o zi să le prezint la o expoziţie", mărturiseşte Marius. Vara aceasta elevul vrea să dea concurs la Liceul de Artă din Râmnic, unde vrea să se specializeze din toamă, pe desen, ori muzică. „Sincer nici nu ştiu ce să aleg între desen şi muzică pentru că amândouă îmi plac foarte mult", declară elevul. Marius Constantinescu învaţă şi la şcoală foarte bine. În paralele cu muzica şi pictura e pasionat de matematică, română, franceză şi engleză. La matematică şi română a participat la mai multe concursuri judeţene şi la toate aproape a obţinut punctajul maxim, luând locul II şi I. „La română am luat locul II, dar la matematică am obţinut numai locul I şi am cele mai bune rezultate pe şcoală, aşa spune doamna învăţătoare Elena Nicu", spune elevul. Marius Constantinescu e şi un împătimit al cărţilor şi e pasionat şi de lectură. Are acasă foarte multe volume pe care i le-au cumpărat părinţii şi printre ele are şi cărţile scoase de Editura Adevarul.


ce-i place
Să rezolve tot felul de exerciţii şi probleme la matematică. Se relaxează desenând, ori cântând şi e pasionat şi de limba franceză. Îi plac plimbările în natură şi să îşi facă prieteni cât mai mulţi.


ce nu-i place
Urăşte violenţa şi se fereşte să intre în contact cu copii recalcitranţi. Nu îi place sportul de niciun fel, minciuna, persoanele cu două feţe.


Întrebări şi răspunsuri
Care sunt cele mai frumoase desene realizate de tine?


M.C.: Am trei lucrări la care ţin mult, e vorba de un desen cu un pom, de altul cu un liliac într-o vază şi de o casă într-un măr. Toate reprezintă viaţa cu tot ce e frumos. Le-am trimis la concursuri, dar din păcate nu am reuşit să obţin şi premiu, probabil că m-am grăbit când le-am realizat şi nu am muncit destul.

Ce cărţi citeşti în general?


M.C.: Citesc cam tot ce prind, nu am un domeniu anume, dar acum la vârsta mea îmi plac poveştile, basmele, chiar şi poeziile. Citesc cu plăcere Ion Creangă, dar şi poeziile lui Mihai Eminescu. Am fost încântat de Legendele Olimpului carte scrisă de Alexandru Mitru.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite