Râmnicu Vâlcea: PORTRET Maria Mitroi a croit haine pentru mii de bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Mitroi
Maria Mitroi

În apropae 30 de ani de muncă, a reuşit să îmbrace foarte mulţi oameni. Pentru ea, croitoria înseamnă un mod de a îmbina frumuseţea vestimentară şi nu doar o meserie oarecare.

Profil
NĂSCUTĂ. 9 aprilie 1958, la Horezu, judeţul Vâlcea.
STUDII. Şcola profesională şi mai multe cursuri de croitorie.
FAMILIE. Căsătorită, are doi băieţi şi doi nepoţei.


Nu s-a gândit niciodată că va ajunge să coasă pantaloni şi costume pentru sute de oameni, dar pentru că părinţii au îndrumat-o către această meserie, cu timpul, a ajuns să iubească ceea ce face. „Eram foarte tânără când am decis că trebuie să merg la şcoală, să învăţ croitorie. La început, nu îmi plăcea deloc şi aveam impresia că nu voi învăţa niciodată să cos aşa cum trebuie, ca să nu mai vorbim de croit", îşi aminteşte tanti Maria. Cu timpul, după ce a stricat câţiva metrii de stofă, situaţia s-a schimbat. „Începusem să îndrăgesc atât de mult lucrul, că nu mă mai ridicam de la maşina de cusut aproape toată ziua. Bineânţeles că şi cererea era foarte mare, pentru că erau nişte vremuri în care nu prea se găseau prin magazine cine ştie ce haine, majoritatea oamenilor lucrându-şi costumele la comandă", povesteşte femeia.


Şi-a învăţat fiul să coasă ca să poată onora comenzile


Croitoreasă iscusită, femeia s-a specializat în croirea şi realizarea costumelor bărbăteşti. „Am cusut de-a lungul anilor sute de costume bărbăteşti. Veneau la mine oameni din tot judeţul ca să le iau măsuri. Ajunsesem să am comenzi atât de multe, încât nu le mai puteam face faţă", adaugă tanti Maria. Femeia povesteşte că în vremurile acelea, pentru a reuşi să o scoată la capăt cu clienţii l-a învăţat pe unul dintre băieţi să coasă, ca să îi dea o mână de ajutor. „Ca să le termin mai repede, l-am învăţat pe fiul meu cel mic să coasă şi astfel, ajutându-mă şi el, reuşeam să onorez comenzile la timp", adaugă tanti Maria. Pentru a se dezmorţii de la maşina de cusut, femeia a făcut o pasiune pentru grădinărit şi, zilnic, după câteva ore de muncă cu schiţe, stofe şi croiuri croitoreasa îşi găseşte un refugiu printre plante.


Se relaxează pregătindu-şi răsadurile pentru grădina de zarzavat


„Îmi place să mă ocup singură de grădina mea, atât de cea de flori, cât şi de cea de legume. Sap, hârletez, mărunţesc pământul şi îmi pregătesc tot felul de răsaduri. În felul acesta, reuşesc să mă detaşez de croieli, ac şi aţă ", mai spune Maria Mitroi. O altă mare bucurie a femeii, este biserica şi credinţa că Dumnezeu o ajută să îşi vadă copiii şi nepoţii bucurându-se de viaţă. „Am fost foarte bolnavă, dar credinţa şi convingerea că Dumnezeu nu mă va lăsa, m-au ajutat să depăşesc cele mai grele momente din viaţa mea. Acum merg la biserică, săptămânal şi pot să spun că, dacă semenii noştri ar citi mai des Biblia şi ar asculta de învăţăturile de acolo, poate lumea în care trăim, ar fi mai bună", mai spune femeia.


Întrebări şi răspunsuri


Se mai câştigă bine din croitorie în zilele noastre?


Din păcate, lumea acum nu prea mai merge să îşi facă haine pe comandă. Cei mai mulţi preferă să îşi cumpere din magazine, unde găsesc tot felul de minuni, la preţuri rezonabile. Se câştigă foarte prost, oamenii nu mai vin decât dacă au ceva modificări de făcut la haine, iar eu nu lucrez foarte scump, pentru că doresc să îmi păstrez clienţii.


Urmăriţii tendinţele modei în acest an?


Da, îmi place să fiu mereu la curent cu tot ce se întâmplă în lumea modei. Foarte mult mă pasionează noile modele apărute pe piaţă, dar şi stofele sau ţesătuirle care se poartă acum. Chiar dacă clienţii nu sunt foarte numeroşi, îmi place să le ofer sfaturi atunci când mă întreabă despre ce mai este nou pe piaţă.


Ce-i place


Adoră florile, muzica populară oltenească şi mâncarea tradiţională gătită în casă. Îi place să călătorească, să meargă la cumpărături şi să se înconjoare de tot ce este frumos. De asemenea, îi place natura, pădurea şi muntele.


Ce nu-i place


Nu suportă oamenii care bârfesc şi care nu spun lucrurilor pe nume. De asemenea, nu-i place să fie minţită sau înşelată şi nu-i plac persoanele care nu au curajul să spună adevărul în faţă, indiferent de consecinţe.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite