Râmnicu Vâlcea: PORTRET Ion Drăguşin, violonistul şlefuitor de tineri talentaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instrumentist apreciat în ţară şi străinătate, Ion Drăguşin le împărtăşeşte elevilor săi tot ce a învăţat despre vioară în cei peste 35 de ani de carieră.

Profil
NĂSCUT. 21 septembrie 1934, comuna Ioneşti, judeţul Vâlcea.
STUDII. Liceul de Muzică din Craiova.
FAMILIE. Căsătorit are trei copii şi şapte nepoţi.


A crescut cu muzica în casă, tatăl său fiind instrumentist şi încă de micuţ a îndrăgit folclorul. „Tata a vrut iniţial să mă înveţe să cânt la ţambal, dar pentru că era un instrument greu, am preferat vioara. Am ales acest instrument de care m-am îndrăgostit, apoi pentru toată viaţa. Pe cărarea muzicii, am fost îndrumat de tatăl meu, Gheorghe Drăguşin, dar şi de bunicul meu, Ilie Drăguşin", povesteşte Ion Drăguşin. Bărbatul afirmă că a învăţat să cânte la vioară de la vârsta de 7 ani, iar pentru el muzica a fost un domeniu minunat, datorită căruia a trăit experienţe extraordinare.


A fost dirijorul infanteriştilor în armată


În timpul stagiului militar pe care l-a efectuat la Garnizoana Oradea, maestrul Ion Drăguşin a înfiinţat ansamblul regimentului de infanterie, fiind chiar dirijorul acestui ansamblu. Revenit pe meleagurile natale, maestrul se angajează în anul 1970 în ansamblul „Vâlceanca". „Am făcut parte din fostul ansamblu «Vâlceanca» actualul «Rapsodia Vâlceană» şi am interpretat melodii din toate zonele ţării. Am avut ocazia să cutreier prin toate colţurile ţării, la spectacole şi festivaluri, dar am mers şi în străinătate", îşi aminteşte instrumentistul vâlcean. De-a lungul timpului, mastrul Drăguşin a participat la numeroase concursuri unde a obţinut premii şi distincţii importante. „La Festivalul Doine şi Balade de la Drăgăneşti-Olt, 1992 am obţinut premiul al II-lea ca solist instrumentist, la Festivalul Ceteră, lemnuţ cu dor, 1992 desfăşurat la Filarmonica din Satu Mare am obţinut tot locul al II-lea", completează instrumentistul. De asemenea, a făcut parte şi din Ansamblul folcloric „Balada" condus de profesorul Constantin Andrei cu care a aprticipat la şase concerte în localităţile Drăgăşani, Berbeşti şi Băbeni. „Cu orchestra am avut posibilitatea să merg în turnee şi să susţin spectacole în străinătate în Germania, Bulgaria, Rusia, Italia, Franţa sau Spania", afirmă maestrul Ion Drăguşin.


Lasă moştenire muzica populară


Interpretul a adunat de-a lungul timpului, mai multe costume populare pe care le-a îmbrăcat cu mândrie în majoritatea spectacolelor la care a participat. „O mare parte dintre ele, le-am dăruit însă, după ce m-am pensionat, tinerilor interpreţi care aveau nevoie de costume. Eu am păstrat numai câteva dragi sufletului meu, de care nu mă pot despărţi", mai spune maestrul. O altă pasiune a acestuia este să recruteze tinere talente cărora vrea să le lase mai departe dăruirea pentru muzica şi folclorul românesc. „Ce mai mare plăcere a mea este să îi pregătesc pe copiii talentaţi. Îi ajut să înveţe toate secretele acestui instrument, vioara, care nu sunt puţine. Este ca şi cum le-aş lăsa tinerilor o moştenire extrem de preţioasă: muzica noastră tradiţională", afirmă Ion Drăguşin.


Întrebări şi răspunsuri
Ce lucruri v-au impresionat în ţările pe care le-aţi vizitat?
Am fost profund impresionat de mentalitatea oamenilor, de educaţie, de civilizaţie. Concertele pe care le susţineam în străinătatea aveau foarte mare succes, iar spectatorii, fie ei români sau de altă naţionalitate, trăiau alături de noi, muzica.


În prezent cu ce vă ocupaţi?
Mă ocup de Ansamblul „Doina Oltului" din Călimăneşti, care reprezintă parctic sufletul meu. Ansamblul este alcătuit din 42 de persoane: dansatori, instrumentişti şi doi solişti, Tatiana Mărcoianu şi Ion Lupu. Mergem în spectacole şi turnee prin ţară, iar în viitorul apropiat aşteptăm să plecăm în străinătate.


Ce-i place
Îi place să citească tratate de muzică şi cărţi de anatomie. De asemenea, adoră să se plimbe în natură şi să petreacă timpul alături de elevii săi pe care îi îndrumă spre muzică.
Ce nu-i place
Nu suportă să îşi petreacă timpul liber prin cârciumi. De asemenea, nu îi plac cei care sunt perverşi şi nici persoanele care nu sunt punctuale.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite