Râmnicu Vâlcea: PORTRET Cosmin Scheanu, o voce în slujba tradiţiilor populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de folclor, l-a promovat la început ca dansator, iar acum ca solist, convins fiind că tinerii au datoria de a duce mai departe străvechile datini româneşti.

Născut: 18 septembrie 1984 la Râmnicu Vâlcea.
Studii: Academia de Studii Economice Bucureşti, Şcoala de Populară de Artă din Târgu Jiu.
Idealuri: Să ajungă să cânte alături de mari interpreţi.


Tânărul Cosmin Scheanu povesteşte că, încă din copilărie a fost îndrăgostit de tradiţii şi de portul popular. „Chiar dacă m-am născut în Râmnicu Vâlcea şi locuiesc în acest oraş, mare parte din copilăria mea mi-am petrect-o la ţară, în judeţul Olt, în zona Romanaţilor. De acolo cred că am absorbit această dragoste pentru tradiţii şi muzică populară", povesteşte Cosmin. De la vârsta de şapte ani, interpretul a intrat în grupul de dansuri populare al Palatului Copiiilor din Râmnicu Vâlcea. „Mi-a plăcut foarte mult pentru că îndrăgeam muzica populară. Cu acest grup am participat la mai multe concursuri şi festivaluri. Ba chiar am văzut şapte ţări din Europa mergând la un schimb cultural alături de grupul de dansuri populare", povesteşte Cosmin Scheanu. El mai spune că dansurile populare au marcat o perioadă foarte frumoasă în care s-a familiarizat cu tradiţiile din toate zonele ţării. „Cele mai dragi mi-au rămas însă tradiţiile şi portul din zona Romanaţilor", recunoaşte Cosmin.


Pasiune pentru romanţe


Muzica populară l-a atras abia în anul doi de facultate. „La Bucureşti prietenii şi colegii îmi spuneau că am voce, mai ales că la petreceri eram cel care cânta cel mai mult. Poate la insistenţele lor, la sfârşitul facultăţii am urmat cursurile Şcolii Populare de Arte din Târgu Jiu. Nu ştiam pe nimeni în acest domeniu, pur şi simplu am mers acolo pentru că aşa mi-am dorit. Cu timpul am fost remarcat şi am reuşit să cânt în diferite festivaluri", povesteşte Cosmin Scheanu. Tânărul interpret a reuşit să îi convingă pe specialişti că are voce dar şi talent şi a reuşit să apară de mai multe ori la TV pe posturile naţionale. Pasionat de folclor, Cosmin povesteşte că, poate interpreta, cu aceeaşi pasiune şi romanţele, un gen aproape uitat de către spectatori. „La o petrecere am fost rugat să cânt o romanţă. Nu am ştiut la început, dar mai apoi am studiat şi am descoperit că îmi plac, iar atunci când mi s-a cerut să interpretez romanţe am făcut-o cu mare plăcere", povesteşte Cosmin. Una din cele mai mari dorinţe ale tânărului cântăreţ de muzică populară este ca, atunci când apare în faţa publicului spectator, prezenţa sa să fie cât mai apropiată de ceea ce se aşteaptă de la un bun interpret. „Am foarte mare grijă de costumele mele populare, de care cu mare greu am făcut rost. Prin ţinuta ta arăţi respect publicului şi până şi cel mai mic detaliu contează atunci când urci pe scenă pentru că oamenii se aşteaptă de la tine să îţi reprezinţi zona cu fidelitate", spune Cosmin.


Întrebări şi răspunsuri:


Care sunt cele trei calităţi importante ale unui interpret de muzică populară?
În primul rând trebuie să ai talent,pentru că fără acesta nu se poate face nimic. Apoi, un interpret autentic trebuie să muncească mult şi ,cel mai important, să fie foarte serios, pentru că nimeni nu poate lucra cu o persoana pe care nu se poate baza.


Îţi plac costumele populare?
Nu numai că îmi plac, dar am şi o mică colecţie la mine acasă. Iubesc faptul că, şi după zeci de ani, aceste costume se pot păstra şi pot evoca o parte din tradiţiile noastre. Cea mai veche piesă este o maramă de aproape 100 de ani.


Ce-i place: „Pe lângă costumele populare eu mai colecţionez şi monede, este o pasiune mai veche a mea. Îmi mai plac drumeţiile şi excursiile prin ţară”.
Ce nu-i place: „Nu suport oamenii cu două feţe şi nici mincinoşii. Îmi place ca oamenii să îmi spună direct ceea ce au de zis, fără ocolişuri”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite