Râmnicu Vâlcea: PORTRET Anisia Cristea câştigă concursuri de pian de la vârsta de opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are în palmares mai multe locuri I la concursurile internaţionale de pian din Italia şi Franţa. E printre puţinii români care au reuşit să facă cursuri de pian cu maestrul italian Umberto Battegazzore.

profil
NĂSCUTĂ - 13 ianuarie 1998, la Râmnicu Vâlcea.
STUDII - Elevă în clasa a VII-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI - Să devină muzician sau regizor.


Anisia Cristea povesteşte că a fost atrasă de muzică, de mic copil. „Nu am pe nimeni în familie care să fi cântat, ori să fi pictat. De la câţiva anişori cântam prin casă şi instrumentele muzicale mă atrăgeau ca un magnet", spune Anisia Cristea. Văzând că are talent la muzică părinţii au dat-o pe Anisia la şcoală, în clasa I-a, la Liceul de Artă, la secţia muzică. „Am ales să studiez pianul. Sunetele clapelor mă fascinau. Primele ore mi s-au părut mai grele pentru că nu ştiam nici notele şi nici cum să ţin exact poziţia mâinilor. După câteva ore, pot spune că pianul a devenit cel mai bun prieten al meu", mărturiseşte eleva. A studiat pianul cu profesorii Liliana Bărbuş, Julieta Bîţu şi Doina Olteţeanu. „Studiez cam 2-3 ore pe zi. Îmi place să cânt la perfecţie fiecare partitură în parte. Atunci când fac o greşală mă ambiţionez şi studiez şi mai mult", declară eleva.


Cursuri de pian cu maestrul italian Umberto Battegazzore


În clasa a II-a Anisia a participat la primul concurs internaţional de pian „Citta di Tortona", din Italia. „A fost o adevărată surpriză pentru că am luat locul I. Competiţia nu mi s-a părut grea cu toate că, au participat copii din peste 10 ţări", spune eleva. În 2007 a avut ocazia să ia cursuri de pian cu maestrul Umberto Battegazzore din Italia. „Am fost selectată să particip la un curs susţinut de maestru în urma premiului obţinut la concursul internaţional din Italia. Orele au durat patru zile şi am avut foarte multe de învăţat de la maestrul Umberto Battegazzore", precizează Anisia. În clasa a III-a a participat şi la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală şi a obţinut locul II la pian la faza regională, iar în clasa a V-a a luat locul II la faza zonală. Anisia Cristea e o elevă de nota zece la toate materiile, nu doar la muzică. Spune că din fiecare domeniu are de învăţat şi vrea să fie bună la toate. „Anisia nu excelează doar în muzică. E un elev de nota zece la toate materiile. Are 10 şi la pian, dar şi la matematică", ne declară Algina Tricuţă, diriginta elevei.


Întrebări şi răspunsuri


Care e ultimul premiu internaţional la pian pe care l-ai obţinut?
A.C.: În anul şcolar 2009-2010 am participat în Franţa la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală „Concours Musical De France". Am interpretat la pian două melodii şi am luat locul I. E unul din cele mai renumite concursuri internaţionale de pian la care sunt descoperite talentele.


Pentru ce concurs te pregăteşti în momentul de faţă?
A.C.: Studiez intens pentru a participa la concursul internaţional de la Nisa din Franţa care se desfăţoară în luna octombrie. E o competiţie la care participă cei mai talentaţi elevi pianişti din Europa şi vreau să mă întorc de acolo cu un premiu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite