Râmnicu Vâlcea: PORTRET Andreea Otilia Şuiu, o chimistă pasionată de limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat zeci de premii la concursurile de chimie la care a participat. Îşi doreşte să facă o descoperire remarcabilă în medicină pentru a ajuta oamenii bolnavi.

NĂSCUTĂ. 30 noiembrie 1992, Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Este elvă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI. I-ar plăcea să urmeze o carieră de cercetare în domeniul chimiei medicinale.
Andreea Şuiu este o tânără simpatică, comunicativă şi plăcută. Adolescenta a reuşit să obţină rezultate remarcabile la majoritatea concursurilor de chimie la care a participat până în prezent. „Pasiunea mea pentru chimie a început din clasa a VII-a când doamna profesoară Dorina Dincă a intrat la clasă şi în urma unei reacţii pe care a făcut-o, a rezultat un precipitat albastru, care ne-a atras imediat atenţia", îşi aminteşte tânăra. De atunci a început totul, iar eleva şi-a dorit să descopere tot mai multe despre tainele acestei materii minunate. „Am început ulterior să merg la concursuri şi la olimpiadele de chimie, unde rezultatele foarte bune nu au întârziat să apară", completează Andreea Şuiu. După ce a intrat la liceu, tânăra a avut norocul să o găsească pe profesoara Cristina Goran, una dintre cele mai bune şi iubite din oraş, care o pregăteşte şi în prezent şi care a continuat să îi cultive pasiunea pentru chimie. „Am hotărât să învăţ după mai multe manuale şi culegeri, pregătindu-mă pentru competiţiile internaţionale la care particip. De aproape un an de zile, îmi procur toate cărţile de pe internet", mai spune adolescenta.


Şcoală de vară în Croaţia


Cea mai bună performanţă pe care a obţinut-o până în prezent Andreea, este calificarea în lotul lărgit pentru olimpiadele internaţionale. „Este un rezultat bun care m-a bucurat foarte mult, pentru că am muncit mulţi ani ca să ajung aici", adaugă Andreea. Tânăra iubeşte şi limba română, în special literatura şi nu de puţine ori încearcă să îmbine chimia cu literatura. „Atunci când timpul mi-a permis am încercat să fac la concursuri redactări cât mai ample şi bine documentate la problemele de chime pe care le aveam de rezolvat. La un concurs, contează mult modul în care alegi să îţi prezinţi cunoştiinţele", povesteşte tânăra. Recent, Andreea s-a întors din Croaţia unde a aprticipat la o şcoală de vară fiind singura româncă din cadrul acestui proiect. „Am stat în Croaţia aproape două săptămâni şi am avut posibilitatea să lucrez în laboratorul de cercetare la mai multe proiecte alături de tineri din 16 ţări. A fost o experienţă extraordinară", mărturiseşte adolescenta. Ea moştenit de la bunicul ei şi dragostea pentru biologie. „Bunicul a fost profesor de biologie şi întotdeauna povesteam şi învăţam împreună. Apoi am descoperit chimia, iar acum mi-ar plăcea foarte mult să continui cu o carieră în cercetare ", adaugă Andreea Şuiu. Tânăra spune că îşi doreşte să meargă la studii la o facultate din Anglia, pentru că acolo va avea alte oportunităţi de cercetare şi va putea să lucreze mai mult în laborator.


Întrebări şi răspunsuri
Ce i-ai sfătui pe elevii care doresc să facă performanţă la chimie?


Eu i-aş sfătui să încerce să înveţe logic pentru că la chimie este uşor dacă înţelegi. De asemenea, le-aş mai spune să încerce să nu piardă firul, pentru că totul se leagă şi nu trebuie să pierzi nimic.


Ce faci atunci când nu te pregăteşti pentru competiţiile de chimie?


Îmi place foarte mult să mă implic în tot felul de proiecte. Sunt şi voluntar la Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul. Îmi pace să lucreaz cu tinerii de vârsta mea şi să fac design.


Ce-i place
Adoră să se plimbe în natură, să călătorească, să cunoască locuri noi. Iubeşte marea şi adoră să facă fotografii.


Ce nu-i place
Nu suportă oamenii care se poartă frumos, îţi dau dreptate mereu, iar apoi răbufnesc şi îţi spun că nu faci nimic bine. De asemenea, suportă mâncarea fast food consumată în exces.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite