Râmnicu Vâlcea: PORTRET Ana Maria Căntoiu iubeşte muzica oltenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat zeci de premii şi a uimit publicul cu dăruirea sa pentru muzica tradiţională. Consideră că muzica populară este ca un medicament pentru suflet.

NĂSCUTĂ. 1 septembrie 1996, Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Este elevă în clasa aVIII-a la Şcoala din localitatea Nicolae Bălcescu.
IDEALURI. Şi-ar dori să ajungă poliţistă.


Ana Maria este o adolescentă drăguţă care în urmă cu patru ani şi-a descoperit pasiunea pentru muzică. „A fost una dintre cele mai frumoase întâmplări din viaţa mea. Domnul învăţător Dincă avea nevoie de mai mulţi copii pentru a înfiinţa un ansamblu folcloric. Pe mine m-a încântat ideea de a face parte parte dintr-o formaţie de muzică populară şi am acceptat să dau o probă", povesteşte fata. Tânăra îşi aminteşte că îl văzuse de mai multe ori pe învăţătorul ei cântând la vioară şi a decis să înveţe şi ea să cânte la acest instrument. „A fost destul de greu la început, dar atunci când îţi place ceva, nu mai contează. Am reuşit să învăţ să desluşesc tainele viorii, iar acum nu mai sunt probleme", mai spune Ana Maria. Adolescenta afirmă că se întâlneşte cu colegii săi din cadrul ansablului „Busuioc de Topolog" şi repetă săptămânal câteva ore. „Avem un program foarte variat şi nu ne rezumăm numai la interpretarea unor melodii populare. Avem şi un program artistic şi le prezentăm spectatorilor horele şi sârbele tradiţionale aşa cum se jucau odinioară", completează Ana Maria Căntoiu. Tânăra spune că pentru ea este o mândrie se se îmbrace în costumul naţional şi de fiecare dată când are ocazia nu ratează această oportunitate. „Noi am reuşit să ne conservăm costumele tradiţionale, iar melodiile pe care le interpretăm au fost preluate de la bătrânii lăutari ai satului", mai spune Ana Maria.


Premiată la concursuri


Fata povesteşte că de-a lungul timpului a participat la zeci de festivale şi concursuri de folclor, unde atât ea, cât şi colegii ei din ansamblul „Busuioc de Topolog", au fost recompensaţi cu premii şi diplome. „Pasiunea pentru tradiţie şi folclor a început o dată cu munca în acest ansamblu. De fapt, cel căruia îi datorăm totul este domnul învăţător Dincă. Dumnealui a ştiut să ne atragă spre această lume minunată", mai spune adolescenta. Tânăra spune că îndrăgeşte în special melodiile olteneşti, care i se par că transmit mai bine anumite mesaje. „Îmi plac melodiile mai ritmate pentru că eu sunt o persoană vioaie, cu multă energie. Eu consider că muzica populară este cel mai bun medicament pentru suflet", mărturiseşte Ana Maria Căntoiu. Tânăra spune că datorită pesiunii pe care a dezvoltat-o pentru folclorul românesc a ajuns acum să acorde mult mai multă importanţă tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi. „Poate că mulţi tineri de aceeaşi vârsă cu mine nici măcar nu ascultă muzică populară, însă aceasta este greşala lor. Identitatea unui popor dăinuieşte prin tradiţiile sale", mai spune tânăra.


Întrebări şi Răspunsuri


Ce spun colegii de la şcoală despre pasiunea ta pentru folclor?
Sunt mulţi copii care nu mă înţeleg, unii dintre ei mai glumesc pe seama mea, dar eu nu prea îi iau în seamă. Îmi place muzica, iar faptul că iubesc vioara şi muzica populară nu face alteceva decât să mă determine să merg mai departe.


Poţi să enumeri câteva din concursurile la care ai participat?
De-a lungul celor patru ani, de când fac parte din ansamblul folcloric „Busuioc de Topolog" am participat la foarte multe concursuri. Câteva dintre acestea ar fi: „Glasul Otăsăului", „Teodosie Rudeanu" sau „Pridvorul tinereţii".


Ce-i place
Adoră să petrecă timpul alături de prieteni. Îi place să se plimbe cu bicicleta şi să asculte muzică bună. De asemenea, citeşte şi urmăreşte cu plăcere emisiunile despre folclor.
Ce nu-i place
Nu suportă oamenii care nu au curaj şi pe cei care nu spun adevărul în faţă. Nu-i plac persoanele care nu au grijă de animale şi nici de mediul înconjurător.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite