Râmnicu Vâlcea: PORTRET Ana Maria Arişanu îi învaţă pe colegii profesori arta predării pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Arişanu
Ana Maria Arişanu

Se implică în organizarea de cursuri de perfecţionare, pentru ca dascălii vâlceni să poată folosi cele mai noi metode de predare.

NĂSCUTĂ. 2 martie 1975, Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Facultatea de Matematică, Universitatea Bucureşti, Doctoratul în cibernetică şi statistică economică în cadrul Academiei de studii economice Bucureşti.
FAMILIE. Căsătorită, are doi copii.


Profesoară de informatică la unul dintre cele mai bune colegii din oraş, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Ana Maria Arişanu povesteşte că a ales o carieră în învăţământ la sugestia părinţilor. „Mi-au propus ca după terminarea facultăţii să rămân la catedră numai un an, iar dacă nu îmi va plăcea, să plec după aceea. Le-am ascultat sfatul şi iată-mă şi astăzi, tot la catedră", afirmă Ana Maria sau Miana aşa cum îi spun prietenii, dar şi elevii săi. Fire deschisă şi prietenoasă a reuşit repede să se integreze în lumea şcolară, dar mai presus de asta, a reuşit să facă performanţă. Mulţi dintre elevii pregătiţi de ea ajung să obţină rezultate deosebite la concursurile de matematică şi informatică. „Este esenţial să îţi placă ceea ce faci, iar atunci, elevii vor simţi şi ei acest aspect. Eu comunic foarte mult cu ei şi încercăm să rezolvăm împreună toate problemele care apar. De asemenea, le-am explicat şi faptul că pentru a face performanţă este nevoie de foarte multe ore de muncă. Un rezultat bun, merită însă toate sacrificiile", afirmă profesoara.


Calculatorul, aliatul profesorilor


Pentru că şi-a dorit să facă mai mult, în anul 2006, după ce lucrase şase ani la lucrare, Ana Maria a susţinut examenul de doctotrat, devenind doctor în Ciberbetică şi statistică economică. „De asemenea, în anul 2000 am mers la o bursă de studii în Belgia şi de atunci am încercat să aplic şi la noi la şcoală, metodele moderne de predare cu ajutorul calculatorului", completează Ana Maria Arişanu. Profesoara s-a implicat în zeci de programe de iniţiere şi formare profesioanlă a profesorilor vâlceni, pentru ca aceştia să înveţe să utilizeze mai uşor la clasă noile tehnologii de predare. „Am considerat că profesorii trebuie să aibă un aliat în informatică şi implicit în calculator", afirmă profesoara. În timp, alături de alţi colegi profesori sau chiar de elevi, Ana Maria a scris 13 cărţi pe software educaţional.


Întrebări şi răspunsuri

Care este în prezent cel mai important proiect educaţional în care v-aţi implicat?
Mi-ar plăcea să reuşesc alături de colegii mei, dar şi de elevii mei să demarăm din acest an bacalaureatul internaţional la Colegiul Mircea cel Bătrân. Avem aici foarte mulţi tineri valoroşi şi bine pregătiţi care ar face faţă cu brio acestui timp de examinare.


Cum vi se par noile generaţii de şcolari?
În general, sunt copii foarte inteligenţi care ştiu să îşi impună propriile puncte de vedere. Ei au nevoie de foarte multă atenţie din partea noastră, a dascălilor, dar trebuie atent moniorizaţi şi verificaţi de părinţi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite