Râmnicu Vâlcea: PORTRET Alexandru Paranţucă, voluntarul pasionat de expediţiile în natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Parantuca (Foto: M.M.)
Alexandru Parantuca (Foto: M.M.)

A câştigat zeci de premii şi a participat la sute de concursuri naţionale şi internaţionale. Este preşedintele Consiliului Judeţean al elevilor şi luptă să schimbe mentalitatea tinerilor.

Profil
NĂSCUT. 27 martie 1992, Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Elev în casa a XI- a la Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI. „Să reprezint un mic pion în schimbarea societăţii spre bine".


Când era mic, Alexandru îşi dorea să devină poliţist sau preot, însă odată cu trecerea timpului dorinţele sale s-au schimbat radical. „Deşi în clasele primare nu am fost chiar cel mai studios elev, am avut norocul să fac parte dintr-un colectiv foarte bun, majoritatea colegilor mei fiind olimpici la mai multe materii. Acest lucru m-a ambiţionat şi mi-am spus că dacă ei pot, trebuie să reuşesc şi eu ", îşi începe povestea tânărul. A reuşit să termine clasa a VIII-a cu o medie foarte bună, ceea ce i-a asigurat un loc la unul dintre cele mai bune colegii din oraş, Colegiul Tehnic Energetic.


37 de premii obţinute în calasa a X-a


„Cele mai bune rezulate la concursuri le-am avut începând din clasa a IX-a. În clasa a X - a am reuşit să câştig 37 de premii şi am participat la Olimpiada naţională de tehnică", povesteşte Alexandru Paranţucă. Atitudinea afişată de oameni în ceea ce priveşte mediul înconjurător l-a făcut pe Alexandru să încerece să găsescă soluţii pentru salvarea frumuseţilor naturii. „Sunt un mare iubitor de animale şi am decis că trebuie să lupt cu orice preţ pentru ele şi pentru natură. Am decis să mă înscriu în Asociaţia Natura Montaniardul Călăuză şi în Asociaţia de Protecţie a Mediului şi Patrimoniului Cultural şi Istoric al României, unde derulăm mai multe proiecte", mai spune elevul Alexandru Paranţucă. Tânărul spune că este pasionat de descoperirile naturale, iar taffonii sunt formele de relief care îi plac cel mai mult.


Practică sportul în timpul liber


„Îmi place că în exepediţiile la care am participat până acum am reuşit să descopăr necunoscutul de lângă noi, care este atât de vast!", completează adolescentul. Pe lângă activitatea pe care o desfăşoară alături de asociaţiile la care este membru, Alexandru ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean al elevilor şi este voluntar în cadrul Centrului Europe Direct. În puţinele momente libere pe care le mai are, preferă să se relaxeze mergând la sala de sport. „Sunt practicant de karate, iar din luna mai a acestui an, am reuşit să obţin centura neagră un Dan ", completează tânărul Alexandru Paranţucă. Comunicativ, optimist, fire dechisă şi sinceră elevul speră să poată participa cât mai mult la schimbarea mentalităţii românilor. „Principiul după care mă ghidez este „Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume". Cred cu tărie că fiecare persoană poate să facă schimbarea de care avem atâta nevoie", completează preşedintele Consiliului Judeţean al elevilor.


Întrebări şi Răspunsuri
Care sunt persoanele care ţi-au ghidat paşii spre învăţătură?


Vreau să le mulţumesc pentru sprijinul acordat doamnelor Dana Rădulescu şi Ioana Mazilu de la centrul Europe Direct, profesorilor de la Colegiul Tehnic Energetic, domnului inspector Dumitru Vlăduţ şi instructorilor de karate care m-au ghidat şapte ani din viaţă.


Ce amintire legată de concursurile la care ai participat te-a marcat?


Participarea de anul trecut la Campionatul mondial de Karate şi Kobudo Haiashy Ha Shitory Kai din Spania, unde am fost impresionat de luptele pe care le-am văzut şi de atitudinea partcipanţilor la acea competiţie.


Ce-i place
„Să meargă pe munte în expediţii şi drumeţii. De asemea, îi place foarte mult să joace şah şi ascultă cu mare plăcere muzică populară irlandeză".
Ce nu-i place
„Lipsa de exprimare şi impunere a tinerilor care au suficiente calităţi şi sunt îndreptăţiţi să facă anumite lucruri. Nu suportă minciuna".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite