Râmnicu Vâlcea: PORTRET Adrian Luca, profesorul de filosofie care dă lecţii de oratorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este dedicat profesiei de dascăl, iar elevii pregătiţi de el obţin rezulate deosebite la majoritatea concursurilor şi olimpiadelor naţionale.

NĂSCUT. 9 iulie 1969 în Valea lui Mihai, judeţul Bihor.
STUDII. Facultatea de Filosofie, Bucureşti.
FAMILIE. Căsătorit, are o fiică.

Adrian Luca este unul dintre cei mai îndrăgiţi profesori din cadrul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea, elevii dumnealui catalogându-l drept o persoană deschisă şi sinceră care întotdeauna se oferă să îi ajute să îşi rezolve problememle de orice natură. „Pasiunea mea pentru filosofie a început în urmă cu mai mulţi ani, pe vremea când eram elev la un liceu din Oradea, iar un profesor de acolo m-a ajutat să îmi descopăr acestă mare dragoste", povesteşte Adrian Luca. Toată aventura a început când a primit de la profesorul său o care de-a lui Noica, de care nu s-a mai putut despărţi. „Pentru că mi-a plăcut foarte mult filosofia am decis să urmez o facultate în domeniu, iar apoi, în urma repartiţiei am ajuns profesor la Râmnicu Vâlcea şi nu am mai plecat din acest minunat oraş", povesteşte profesorul Luca.


Îi ajută pe tineri să înţeleagă tainele vieţii


Adrian Luca spune că tinerii din zilele noastre au alte preocupări şi alte motivaţii şi de aceea încearcă să facă tot posibilul să îi îndrume spre şcoală şi spre învăţătură. „Încerc să îi atrag prin cele mai noi metode de predare. Le transform ideile complicate într-un limbaj mai simplu şi accesibil lor, tocmai pentru a-i face să înţeleagă şi să desluşească tainele filosofiei sau ale psihologiei", se destăinuie profesorul. Adrian Luca îi învaţă pe elevii săi că lucrurile care dau sens comportamentelor noastre sunt foarte asemănătoare cu ceea ce trăim zilnic. „După câteva ore de psihologie adolescenţii trebuie să înţeleagă mai bine viaţa socială, dar pot şi să capete un echilibru în faţa provocărilor de orice fel", completează Adrian Luca. Profesorul consideră că dacă elevii săi înţeleg ceea ce-i înconjuară, ei se vor integra mult mai uşor în orice fel de mediu. În urmă cu trei ani, profesorul a pus bazele unui club de oratorie şi dezbatere. „În anul 2007 am hotărât să înfiinţez clubul Debate, o noutate pentru elevii vâlceni. În felul acesta, adolescenţii au posibilitatea să înveţe să poarte o dezbatere, dar şi să devină buni oratori”, explică profesorul.


Întrebări şi răspunsuri
Ce vă place să faceţi în timpul liber?
Studiez în permanenţă pentru că vreau să fiu la curent cu tot ceea ce se întâmplă nou în domeniul meu de activitate. De asemenea, atunci când am posibilitatea, îmi place să călătoresc, să vizitez locuri noi şi să cunosc oameni noi.


Care este cea mai mare mulţumire după atâţia ani petrecuţi la catedră?
Sunt foarte fericit atunci când primesc telefoane de la foşti elevi. De asemenea, mă bucur foarte tare când, în preajma sărbătorilor, primesc vizita foştilor elevi, care nu mă uită şi care trec pe la mine pentru a sta de vorbă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite