Râmnicu Vâlcea: PORTRET: Gabriela Ene, inspectoarea care se relaxează cu cifrele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubeşte matematica şi reuşeşte să le transmită această pasiune şi elevilor săi. Consideră că în învăţământ ar trebui să vină numai cei care au vocaţie.

NĂSCUTĂ. 25 octombrie 1955, Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Facultatea de Ştiinţe ale naturii Universitatea din Craiova, Master-Specializarea Management în Administraţie şi Servicii Publice.
FAMILIE. Necăsătorită, are un băiat şi o nepoţică.


Profesoara Gabriela Ene se află la cârma Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, fiind una dintre cele mai respectate şi iubite cadre didactice din Râmnicu Vâlcea. Persoană sinceră, deschisă, amabilă şi cu o capacitate extrordinară de comunicare, Gabriela Ene spune că întotdeauna a încercat să fie un om corect în tot ceea ce a realizat în viaţă.„Mi-am dorit foarte mult să urmez o carieră în justiţie, să fac facultatea de Drept. Tatăl meu mi-a spus însă că persoanele care iubesc dreptatea absolută, aşa ca mine, nu ar putea face faţă la o carieră în justiţie", povesteşte profesorul Gagriela Ene.


Îndrăgostită de matematică


Dragostea pentru profesia de dascăl s-a transmis însă din familie, mama fiind profesor de limba şi literatura română. „Eu am iubit şi literatura, iar de-a lungul timpului, elevă fiind, am participat la multe olimpiade şi concursuri de gen. Însă dragostea mea cea mai mare a fost dintotdeauna şi va rămâne, matematica", completează cadrul didactic. Elevă şi studentă de nota 10, Gabriela Ene spune că munca şi dăruirea înseamnă totul pentru a face performanţă. „Dascălii de dinainte de Revoluţia din 1989 earu motivaţi şi munceau foarte mult. Ca student, te zbăteai şi luptai să obţii note cât mai mari ca să poţi prinde un post la repartizare. Acum, lucrurile s-au schimbat şi nu este normal ca un student care obţine note de 8 sau 9 la examentul de licenţă să ia 2 şi 3 la titularizare", completează inspectorul genaral al ISJ, Gabriela Ene. Profesor de matematică la cel mai bun colegiu din oraş, Alexandru Lahovari, Gabi Ene spune că munca la catedră este cel mai frumos lucru. „Îmi iubesc elevii la fel de mult cum iubesc matematica. Un dascăl trebuie să fie un bun comunicator, să le inspire încredere elevilor săi. Dar, în acelaşi timp, eu sunt de părere că un profesor trebuie să înveţe în permanenţă, trebuie să se specializeze şi să fie la curent cu tot ceea ce apare nou", adaugă profesoara.


Se relaxează lucrând probleme de aritmetică


În puţinul timp liber care îi mai rămâne, inspectorul şcolar se relaxează rezolvând probleme de matematică. „Este pasiunea mea, matematica şi întotdeauna, încă de când eram elevă, reuşeam să rezolv problemele foarte repede. Şi acum, mă destind în acest fel, cum alţii fac rebus, eu rezolv o problemă de aritmetică", povesteşte Gabriela Ene. Inspectorul general spune că pentru a fi dascăl îţi trebuie acea „scânteie", acea „strălucire" în suflet pe care numai anumiţi oameni, cei „aleşi", o au.


Întrebări şi răspunsuri
Se mai îndreaptă tinerii de azi spre o carieră în învăţământ?


Din păcate, sunt foarte puţini cei care mai doresc să fie profesori, cei care fac această meserie din vocaţie. Oricum tinerii de astăzi, nu sunt motivaţi să aleagă un post în învăţământ. Înainte de 1989 se mergea pe vârfuri, cei mai buni alegeau cariera de dascăl, acum lucrurile s-au mai schimbat.

Mai are inspectorul general al ISJ Vâlcea timp liber, pentru sufletul său?


Foarte puţin timp liber, dar trebuie să facem faţă. Îmi place ceea ce fac şi încerc să le îmbin pe toate. Munca de la Inspectorat nu este una uşoară, dar îmi încarc bateriile la clasă, alături de elevii mei sau mai scriind o nouă culegere de matematică.


Ce-i place
Adoră să călătorească sau să asculte muzică, Scorpions fiind preferaţii săi. Citeşte, pictează şi atunci când timpul îi permite, îi place să facă dulciuri.
Ce nu-i place
Nu îi place să mintă, dar nici să fie minţită. Întotdeauna a preferat să urmeze calea cea dreaptă şi nu pe cea ocolită.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite