Râmnicu Vâlcea: Opt băieţi, copii de suflet pentru Fundaţia Inimă pentru Inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de Socializare şi Reintegrare Socio-Profesională
Centrul de Socializare şi Reintegrare Socio-Profesională

Copiii provin din centre de plasament şi din familii sărace şi sunt educaţi prin muncă. La Căsuţa Raffaela din cartierul Goranu al municipiului Râmnicu Vâlcea, tinerii învaţă ce e speranţa.

Opt băieţi care provin din centre de plasament au avut şansa şi norocul să fie preluaţi de Fundaţia Inimă pentru Inimă România şi să trăiască într-o casă doar a lor. La Centrul de Socializare şi Reintegrare Socio-Profesională Râmnicu Vâlcea, sau Casa Raffaela cum mai are denumirea, băieţii îşi găteau astăzi singuri, îşi spălau şi făceau curăţenie. Activitatea lor e supravegheată de trei pedagogi, un bucătar, un psiholog şi un asistent social. Julian stă în casă de doi ani şi două luni. E elev în clasa a XI-a, la Grupul Şcolar Nicolae Pleşoianu. „Sunt cel mai vechi în casă. Aici am învăţat să gătesc ştiu să fac ciorbă, prăjituri şi pizza. Fiind cel mai vechi, gătesc cel mai bine. Aici mă pregătesc pentru viaţă, învăţ cum să gestionez banii şi cum să îmi găsesc un loc de muncă", povesteşte Julian. Tânărul a fost abandonat de mama lui la vârsta de un an şi câteva luni şi 15 ani i-a petrecut în centrul de plasament. Un alt băiat, Andrei e la Fundaţia Inimă pentru Inimă, de un an. El provine dintr-o familie fără posibilităţi materiale şi e elev în clasa a XII-a la Grupul Şcolar Industrial General Magheru. „Mă simt foarte bine în această casă şi am tot ce îmi trebuie. Am învăţat să folosesc un aragaz şi o maşină de spălat", spune Julian. După liceu, băiatul vrea să dea la Academia Militară. Cel mai mic băiat din casă e Valentin, el e elev în clasa a VII-a. Valentin a fost luat din centrul de plasament de fundaţie, de o săptămână. „Şase ani am stat în centru. Acolo nu ne lăsau sa facem nimic. Aici e bine că învăţăm să ne descurcăm singuri", povesteşte Valentin.


„Aici ei învaţă cum să îşi gestioneze propria viaţă"


Centrul de la Goranu a fost construit de Fundaţia Inimă pentru Inimă în anul 2002. „L-am făcut pentru tinerii care ieşau din centrul de plasament. În acea perioadă era un vid de legislaţie şi tinerii ajungeau din centru direct în stradă. Noi i-am luat ca să îi specializăm şi să îi educăm prin muncă. Întru-un centru de plasament munca lipseşte. Aici copiii învaţă cum să îşi gestioneze propria viaţă şi propriile fonduri şi îi ajutăm să îşi găsească un loc de muncă", povesteşte Lidia Dobre, preşedintele Fundaţiei Inimă pentru Inimă. Casa de la Goranu a fost ridicată cu sprijinul Asociaţiei Babini în România - Copii în România - Italia. Fundaţia are protocoale încheiate cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, biserici şi şcoli prin intermediul cărora află de cazurile copiilor şi îi ia în îngrijirie.


Activităţi în patru judeţe


Fundaţia Inimă pentru Inimă a fost înfiinţată pe 23 iulie 1997 la Râmnicu Vâlcea de Lidia Dobre. Are ca obiective promovarea drepturilor copilului, integrarea lui în familii substitutive şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale minorului instituţionalizat. Fundaţia e acreditată ca furnizor de servicii sociale din anul 2005 şi desfăşoară activităţi în judeţele: Vâlcea, Braşov, Tulcea, Brăila. Cu fonduri obţinute din donaţii externe şi interne Fundaţia a reuşit să construiască comunităţilor pentru copii şi tineri: Căsuţa cu Pitici de la Ocnele Mari, Casa Raffaela, Căsuţa cu Poveşti - Măcin Tulcea, Viaţa e frumoasă- Brăila, Căsuţa cu Solar şi Centrul de zi Petria.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite