Râmnicu Vâlcea: Olimpică naţională la limba română, franceză şi latină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adelina Ioana Bărbuş este olimpică la română, franceză şi latină
Adelina Ioana Bărbuş este olimpică la română, franceză şi latină

Scrie versuri în limba franceză, stăpâneşte la perfecţie latina şi este un mare iubitor al limbii române, în care scrie poezie psihologică. Este ambiţioasă, luptătoare, inteligentă şi foarte credincioasă.

profil.

Născută: 10 august 1991, la Râmnicu Vâlcea
Studii. Elevă clasa a XII G la Colegiul Naţional Alexandru Lahovari, din Râmnicu Vâlcea

Adelina este o fată extrem de pragmatică, ambiţioasă, luptătoare şi foarte inteligentă. Pasiunea pentru slova scrisă a avut-o de la tatăl ei, care este un cititor de literatură SF şi nu numai. „Tata a citit opera aşa zişilor titani ai literaturii universale, lietratura rusă şi nu numai, iar mama a fost olimpică la matematică, fratele meu fiind şi el pasionat de fizică", povesteşte Adelina. Fiind un elev foarte bun la ştiinţele exacte, Adelina avut de ales, după absolvirea gimnaziului, dacă să urmeze un liceu cu profil real sau unul uman. „Cea mai mare dezamăgire a fost a profesoarei mele Monica Antone, care într-un moment de sinceritate mi-a spus: «Singura mea dorinţă este să te văd la un liceu de mate-informatică». Dar n-a fost să fie aşa!", povesteşte adolescenta.

„Balada celor obosiţi"

Îndrumată de profesoara Issabela Ioniţă, un om cu un suflet mare, Adelina Bărbuş avea să pătrundă în tărâmul fascinant al literaturii, scrisul captând-o tot mai mult. „Am început să scriu proză dar şi poezie, nu numai în limba română, dar şi în limba fraceză, cu una din creaţiile mele în limba lui Voltaire câştigând la Piteşti un concurs interjudeţean. Mai mult decât atât, poezia mea psihologică, dacă pot să-i spun aşa, a prins foarte bine, iar una dintre creaţiile mele lirice, «Balada celor obosiţi» a fost gustată şi apreciată la concursurile la care m-am înscris", povesteşte. Profesorii spun despre ea că pe lângă faptul că este o elevă de nota 10, are o minte extrem de sclipitoare, fiind apreciată la toate materiile şi... dincolo de toate astea este şi o fiinţă extrem de credincioasă.

Marele premiu la olimpiada naţională de limba română

Din primii ani de liceu, Adelina avea să fie un „abonat" permanent la olimpiadele naţionale. În clasa a IX-a s-a calificat la olimpiadele naţionale de limba franceză şi latină. „Mulţi îmi spuneau că latina este o limbă moartă, dar citindu-l pe Virgiliu şi Horaţiu ai adevărata dimensiune a acestei limbi. Aşa se face că am ales să particip doar la latină şi am obţinut la olimpiada naţională, menţiune", povesteşte. În clasa a X-a, s-a calificat din nou la cele două obiecte la olimpiada naţională, dar a ales să se înscrie la limba franceză, unde a obţinut din nou menţiune. În anul imediat următor, s-a calificat, din nou, la cele două obiecte, însă rezultatele la nivel naţional nu au mulţumit-o, motiv pentru care, în clasa a XII-a s-a calificat la olimpiada naţională de limba română, care s-a ţinut la Arad, unde a obţinut premiul special. „Subiectele la Arad au fost să creăm un dialog pe tema inadaptabilităţii mai multor personaje din opere diferite, plus un eseu", îşi aminteşte Adelina, care rememorează bucuria trăită pentru meritul obţinute.

Cât de tocilară este Adelina?

A.I.B. Nu sunt chiar aşa de tocilară, dar iau orice provocare în serios. Sunt o fire ambiţioasă, luptătoare, iar faptul că am mers la olimpiada naţională de limba română, am făcut-o pentru că am simţit că a fost „anul meu".

Care este mesajul din poezia psihologică pe care tu o scrii?

A.I.B. Mereu am fost în căutarea propriului eu, iar prin metaforă, poeziei îi dai sens, mesaj, dar doar dacă stăpâneşti foarte bine limba română poţi să căuţi în cotloanele sufletului cele mai frumoase inflexiuni ale cuvântului, ale versului.

Nu-mi place

Sunt împotriva mincinoşilor, a oamenilor falşi, împotriva politicii şi a efectelor nefaste ale acesteia. Nu agreez de niciun fel dualitatea, pe aceia care balansează între adevăr şi minciună.

Ce-mi place

Aş vrea să călătoresc, să pot face mai multe drumeţii pe munte, dar pentru asta îmi trebuie mai mult timp. În rest, să citesc în limba latină, franceză sau română este o plăcere de care nu mă pot lipsi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite