Râmnicu Vâlcea: Octavian Roman, profesorul care îi învaţă pe dascăli tainele calculatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Roman
Octavian Roman

   A şcolit peste 500 de profesori din trei judeţe pe care îi învaţă cum să se adapteze noilor tehnologii de predare cu ajutorul calculatorul.

profil

NĂSCUT - 3 octombrie 1957, la Râmnicu Vâlcea.
STUDII - Universitatea Politehnică, Bucureşti, Cursuri Postuniversitare.
FAMILIE - Căsătorit, are doi copii.

    Profesorul Octavian Roman provine dintr-o familie renumită de intelectuali vâlceni, profesori de limba şi literatura română, tatăl său fiind şi un apreciat om de cultură. „De la tata am moştenit dragostea pentru profesia de dascăl şi pentru lucrurile cu adevărat frumoase care ne înconjoară", îşi aminteşte bărbatul. Profesorul spune că şcoala unde îşi desfăşoară activitatea în prezent, şi anume, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, este pentru el ca o a doua casă. „Şi tatăl meu a predat aici, iar o vreme, a fost director al acestei unităţi şcolare. În prezent, biblioteca Colegiului Mircea cel Bătrân îi poartă numele. Eu practic am avut şansa să învăţ şi am crescut în această şcoală. De aceea, pentru mine, Colegiul reprezintă casa mea", adaugă Octavian Roman.


 Creta, înlocuită de calculator


  Profesorul povesteşte că întotdeauna a fost atras şi interesat de ştiinţele tehnice, de aceea a decis să urmeze o facultate de profil. „De mai bine de 10 ani predau informatica, iar de ceva vreme, am fost încadrat ca inginer de sistem în Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, unde mă ocup de mentenanţa a peste 120 de calculatoare", completează Octavian Roman. De câţiva ani, profesorul se ocupă şi cu formarea cadrelor didactice din judeţ pe care le consiliază să introducă tehnologia modernă în predarea la clasă. „Sunt instructor acreditat pentru formare continuă, iniţiere IT şi utilizare AeL Intel Teach, instruirea în societatea cunoaşterii", afirmă Octavian Roman. Profesorul afirmă că este preocupat de schimbarea modului de predare şi de lucru cu elevii. „Prin folosirea calculatorului şi a tehnologiilor moderne se înlocuieşte de fapt folosirea cretei, care până nu de mult era indispensabilă pentru un profesor. Din păcate, pentru un dascăl care petrece câţiva zeci de ani la catedră, creta devine nocivă, afectându-i sănătatea. Acesta este un aspect pentru care eu lupt ca dascălii să poată lucra şi preda cu ajutorul tehnologiilor apărute în ultimii ani", completează Octavian Roman.


Întrebări şi răspunsuri


Câţi dascăli aţi şcolit până în prezent în utilizarea calculatorului?


O.R. : De aproape patru ani, de când mă ocup cu acest lucru, am ţinut cursuri pentru 500 de profesori din judeţele Sibiu, Dolj şi Vâlcea. Aceştia au învăţat cum să îşi schimbe modul de predare, tradiţional, cu unul modern, desfăşurat cu ajutorul tehnologiei IT.


Care este ultima noutate IT pe care aţi promovat-o la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân?


O.R.: De câteva zile, am postat pe site-ul Colegiului orarul elevilor de la toate clasele pentru ca părinţii lor să aibă posibilitatea să îi verifice de acasă în permanenţă. Este o noutate şi dacă nu mă înşel suntem printre singurele colegii din ţară care avem postat orarul pe internet.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite