Râmnicu Vâlcea: O specie de gândaci, lasă munţii fără pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza zăpezii pe Valea Lotrului controalele sunt din ce în ce mai rare
Din cauza zăpezii pe Valea Lotrului controalele sunt din ce în ce mai rare

În munţii Lotrului, motivul pentru care se taie la ras par a fi dăunătorii de copaci. Autorităţile au început verificările.

  O specie de gândaci de pădure, cu denumirea ştiinţifică „Ipidae", pare a fi principalul motiv pentru care sute de metri cubi de masă lemnoasă sunt tăiaţi din pădurile din zona Obărşia Lotrului. „Este o specie foarte periculoasă cu care ne-am confruntat ani de-a rândul. În 2009 a fost o adevărată infecţie cu Ipidae, aşa că am fost nevoiţi să tăiem şi să extragem arborii bolnavi pentru a nu se extinde şi la ceilalţi", spune Doru Marinescu, şeful ocolului silvic privat din Obârşia Lotrului. Tot el mai afirmă că din cauza vânturilor foarte puternice şi a zăpezilor mari în multe zone ale Obârşiei s-au înregistrat căderi de arbori ce au trebuit scoşi din pădure. „Totul se face cu acte, iar exploatarea lemnului este una după norme", mai afirmă şeful ocolului silvic.


„Ne trezim cu gol alpin în loc de pădure"


  Cu toate acestea, proprietarii pădurilor din zonă spun că de ani de zile exploatarea lemnului se face după interesele fiecăruia. Mihail Munteanu deţine 67 de hectare de teren forestier despre care nu poate spune că a exploatat mai mult de un hectar. „Povestea cu gândacii e exact ceea ce este: o poveste. Noi ca şi proprietari trebuie să obţinem zeci de avize pentru a tăia şi un singur lemn, iar între timp ne pomenim că pe locul unde trebuia să fie pădure a devenit gol alpin", ne-a declarat telefonic Munteanu. El mai spune că a făcut nenumărate sesizări şi că de foarte puţine ori lucrurile se mişcă înspre bine. Inspectoratul pentru Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Vâlcea a demarat săptămâna aceasta o acţiune de verificare a tăierilor din nordul judeţului. Cei din conducerea instituţiei susţin că în timpul iernii drumul este foarte greu accesibil, iar controalele nu pot fi făcute cu regularitate.
 

Zonă cu probleme

Nordul montan aj judeţului este una din cele mai dificile zone de supravegheat când vine vorba de exploatările forestiere. Pădurile sunt fragmentate între proprietari privaţi, obşti şi stat, iar un registru total al lemnului tăiat nu există deocamdată. Cert este că, din zona Lotru se exploatează cea mai mare cantitate de răşinoase din Oltenia, majoritatea destinată exportului.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite