Râmnicu Vâlcea: O educatoare atentă la sufletul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A educat şi îndrumat sute de preşcolari pe care i-a învăţat să aibă curajul să spună ceea ce gândesc. Metodele educative folosite de ea, au transformat-o într-un dascăl apreciat.

Profil
NĂSCUTĂ. 20 august 1965 la Ocnele Mari, judeţul Vâlcea.
STUDII. Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei Piteşti.
FAMILIE. Căsătorită, are o fetiţă.
Şi-a început activitatea de cadru didactic în anul 1983, când a lucrat la Casa de copii din Râmnicu Vâlcea. „Pentru mine munca la Casa de copii a fost o experienţă inedită. Micuţii aceia aveau nevoie de foarte multă atenţie, afecţiune şi grijă. Pot spune că a fost ca un duş rece, care m-a trezit la realitate", povesteşte educatoarea Emilia. Cadrul didactic spune că întotdeuna în munca alături de copii trebuie să pui suflet şi să iubeşti ceea ce faci. „Această meserie trebuie făcută cu multă dragoste, iar atunci lucrurile încep să capete uşor-uşor un alt curs", povesteşte Emilia Florica. Din anul 1990, educatoarea s-a mutat la Grădiniţa Sud din Râmnic, locul în care lucrează şi în prezent. „Aici am găsit o altă atmosferă în ceea ce priveşte nivelul de pregătire al copiilor. De asemenea, aici s-a închegat şi un colectiv extraordinar de cadre didactice", mai spune educatoarea Emilia Florica.


Desenul, fişa spirituală a copilului


Femeia povesteşte că lucrează cu generaţii de copii extraordinari, creativi şi înteligenţi care au foarte multă personalitate. „Rolul nostru, al cadrelor didactice, este acela de a deschide sufletul micuţilor şi de a descoperi ceea ce îl caracterizează pe fiecare în parte", adaugă Emilia. Educatoarea este întotdeauna preocupată de persoanlitatea fiecărui preşcolar de la clasă şi încearcă să decopere cât mai multe despre fiecare copil în parte. „Aplecându-ne asupra fiecărui copil cunoaştem « Eu-l » personal. Toate astea le realizăm fiind în mijlocul copiilor, stabilind o comunicare şi o colaborare foarte bună cu familia", argumentează educatoarea. Emilia spune că îi place să îi implice pe preşcolari în tot felul de activităţi. „Lucrăm foarte mult, facem de toate: pictăm, desenăm, facem colaje sau mergem în excursii. Trebuie să vă spun că desenul este fişa spirituală a dezvoltării copilului. Este foarte important felul în care micuţii folosesc nuanţele, dar şi ce culori aleg pentru desenele lor ", mai spune educatoarea Emilia.


Iubeşte florile


În puţinul timp liber care îi mai rămâne, Emilia spune că îi place foarte mult să lucreze în grădină. „Mă relaxez lucrând în grădină printre plantele mele. Eu sunt o mare iubitoare a florilor, iar la mine acasă veţi găsi toate genurile de flori", mai spune Emilia Florica. Educatoarea povesteşte că întotdeauna a considerat că dacă nu ajungi să cunoşti foarte bine personalitatea copiilor cu care lucrezi, atunci înseamnă că nu eşti un bun pedagog.


Întrebări şi răspunsuri
Ce le sfătuiţi pe fetele care îşi doresc o carieră în învăţământ?


În primul rând trebuie să îţi placă această meserie. Apoi, trebuie să pui suflet în tot ceea ce faci. Lucrul cu cei mici nu este o muncă uşoară, necesită foarte multă răbdare, deschidere şi iubire, pentru că dacă iubeşti copiii, atunci nu vei avea probleme.


Ce activităţi le plac micuţilor la grădiniţă?


Dacă le acorzi atenţie şi comunici foarte mult cu ei, atunci ei se simt în siguranţă şi poţi să îi îndrumi spre tot felul de activităţi. În general, copiilor le place foarte mult să picteze, să deseneze, să creeze tot felul de materiale, dar sunt şi mari iubitori de basme.


Ce-i place
Adoră să meargă în călătorii, să viziteze şi să exploreze locuri noi. Îi place să asculte muzică de bună calitate, dar şi să fie la curent cu tot ce se întâmplă în jurul său.
Ce nu-i place
Nu suportă minciuna sau să fie înşelată şi nici făţărnicia. De asemenea, nu-i plac oamenii care nu sunt ceea ce par a fi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite