Râmnicu Vâlcea: Nicu Ristea, graficianul care iubeşte drumeţiile montane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Iubeşte de mic muntele şi îl respectă şi nu de puţine ori coboară de pe creste cu peturile lăsate de turiştii indiferenţi. Copiilor le prezintă fotografii şi diapozitive încercând să-i determine să respecte natura.

profil


NĂSCUT - 25 aprilie 1981, Râmnicu Vâlcea.
STUDII - Facultatea de Geografia Turismului, Bucureşti.
STARE CIVILĂ - Necăsătorit.

   Pentru Nicu Ristea muntele a fost o atracţie încă de când era de-o şchioapă. „M-am născut sub poalele Builei, la Pietrari, iar în copilărie mergeam cu verişorii mei să culegem zmeură şi ciuperci. Aşa mai făceam rost de ceva bănuţi să ajungem la bâlciurile de săptămână. Imaginea de odinioară a muntelui mi-a rămas întipărită în memorie pentru totdeauna, fiind ca un magnet care m-a atras pretutindeni", povesteşte Nicu. Deşi lucrează ca grafician şi petrece ore în şir în faţa calculatorului, cum prinde ceva timp liber, gândul îi zboară din nou la munte. „Am bătut la pas cărările din Munţii Făgăraş, din Piatra Craiului, Retezat, şi singur dar şi apoi însoţit de iubitorii muntelui", povesteşte.


  Muntele îl poţi urca în papuci, dar cu riscuri


  Îl întreb dacă pe munte poţi urca oricum şi răspunsul nu se lasă prea mult aşteptat. „Te porţi urca şi în papuci, dar asta nu înseamnă că nu-ţi asumi riscuri. De aceea ţinuta este obligatorie. La Podragu, în Făgăraş, ne-a prins o ploaie de parcă se rupsese cerul că trei zile am stat cu hainele ude pe noi". Nicu Ristea a iubit muntele şi l-a respectat încercând să-i păstreze intactă măreţia şi frumuseţea. „La noi nu se face educaţie ecologică, iar mulţi dintre aceia care urcă pe creste lasă în urma lor un adevărat dezastru", povesteşte.


Adună peturile aruncate în munţi


   Pentru a face educaţie ecologică tinerilor, Nicu Ristea a făcut sute de poze, diapozitive, iar la sfârşit de săptămână invită elevi la Biblioteca Judeţeană Antim Ivirenul unde le prezintă. „Nu pot să spun că tinerii nu iubesc muntele, dar foarte mulţi dintre ei nu ştiu să îl respcte. Este o regulă elementară ca tot ceea ce cari în munte să aduci înapoi, peturi, hârtii, resturi menajere. S-a întâmplat nu o singură dată să vin cu mai multe peturi cărate din munte pe care să le depun la un loc de gunoi special amenajat. Ultima oară am făcut acest lucru când am fost pe Cozia, şi am coborât cu sacul plin de peturi lăsate turişti... needucaţi".


 Avem nevoie de o lege a turismului


  Nicu Ristea consideră că este nevoie de o lege a turismului, în adevăratul sens al cuvântului, în care să respecţi cele zece porunci, inclusiv să nu tulburi liniştea animalelor. „Să vezi caprele negre în ambientul lor, în Piatra Craiului, este o imagine de o frumuseţe aparte". Dorinţa de a aprofunda studiul naturii l-au făcut să se înscrie la Facultatea de Geografie. „Este păcat că găseşti foarte puţină informaţie legată de educaţia ecologică a muntelui, iar eu am ales Facultatea de Geografie pentru a-mi lărgi orizontul de cunoaştere, să pot învăţa geologie, speologie să cunosc muntele ca un profesionist".


Întrebări şi răspunsuri


Crezi că se face educaţie ecologică aşa cum ar trebui?


N.C La noi se face foarte puţin. Am văzut însă în Piatra Craiului un anunţ extrem, de sugetiv. Pe o pancardă liziblă, scria: „Eşti ceea ce laşi în urma ta!". Americanii au legi ale turismului extrem de dure, iar la ei nu vezi mizeria din munţii noştrii.


Ce-ţi place să fotografiezi pe munte?


N.C.Prin ochiul magic al aparatului de fotografiat îmi place să imortalizez peisaje să panoramez ceea ce este în jurul meu, iar aceste frumuseţi să le prezint celor care vor să-şi încarce sufletul cu ele. Mi-aş dori să realizez o expoziţie cu aceste fotografii.

Ce-i place


Iubeşte foarte mult muntele. Se relaxează admirând înălţimile sau luând pieptiş cărările în căutarea frumuseţilor naturii.


Ce nu-i place


Evită de fiecare dată aglomeraţia şi nu agreează cluburile de niciun fel. Are un „ghimpe" împotriva celor care dau dovadă de mitocănie şi lipsă de scrupule.

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite