Râmnicu Vâlcea: Nicoleta Manole, educatoarea care predă iubirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A reuşit să pornească pe drumul vieţii sute de copii. Are un carcter puternic şi spune că pentru a avea succes în cariera de dascăl, trebuie să îi faci pe micuţi să te iubească.

NĂSCUTĂ. 25 octombrie 1951 în Râmnicu Vâlcea
STUDII. Institutul Pedagogic de Educatoare din Râmnicu Vâlcea.
FAMILIE. Divorţată, are patru copii.
Deşi are în spate o carieră de aproape 30 de ani, educatoarea Nicoleta îşi iubeşte meseria la fel ca în prima zi. „Visul meu cel mai mare a fost să devin profesoară de istorie, dar pentru că nu s-a putut, am optat pentru meseria de educatoare, pentru că întotdeauna am îndrăgit copiii", povesteşte Nicoleta Manole. După ce a terminat studiile, a fost detaşată ca educatoare la o grădiniţă de la ţară, unde a lucrat pentru un an de zile. Ulterior, s-a mutat la Grădiniţa Sud din Râmnicu Vâlcea, unde lucrează şi în prezent. „Înainte de 1989, lucram cu grupe foarte numeroase, poate aveam şi câte 40 de copii la clasă. Însă generaţiile acelea erau mai liniştite, cu deprinderi mai sănătoase ", spune educatoarea Nicoleta.


Televizorul şi calculatorul, duşmanii copiilor


Femeia afirmă că o influenţă nocivă asupra copiilor de astăzi o au televizorul şi calculatorul. „Ar trebui să fie luate măsuri şi să nu mai fie promovate atâtea emisiuni violente la televizor. Cei mici nu trebuie lăsaţi să urmărească tot ce apare pe micul ecran. Părinţii trebuie să facă o selecţie atentă la tot ceea ce are voie copilul să urmărească, pentru că mai târziu, cel mic va fi influenţat de ceea ce observă acum", argumentează Nicoleta Manole. Educatoarea este dezamăgită de faptul că preşcolarii nu mai profită aşa cum ar trebui de mediul înconjurător şi de plimbările în natură. „Îmi pare rău să observ că părinţii sunt din ce în ce mai preocupaţi de grijile zilnice şi nu mai au timp de proprii copii. Cei mici trebuie obişnuiţi cu natura, cu plimbările, cu excursiile şi nu trebuie neglijaţi în faţa calculatorului", sfătuieşte educatoarea. Nicoleta îi implică pe copii în multe activităţi educative pentru ca ei să înveţe să se descurce singuri. „Desenăm, pictăm, decupăm, povestim şi comunicăm foarte mult. Însă vă spun un secret: dacă pe copii nu îi faci să te iubească, atunci nu poţi ajunge la sufletul lor!", mai spune cadrul didactic.


Se relaxează plimbându-se prin magazine


Nicoleta Manole mai spune că întotdeauna a avut o realţie foarte bună şi o legătură apropiată cu părinţii micuţilor, tocmai pentru a putea pătrunde în sufletul copiilor şi pentru a le definitiva educaţia. În puţinul timp liber care îi mai rămâne la dispoziţie, educatoarea spune că adoră să se plimbe. „Mă relaxez mergând la plimbare prin magazine. Nu de puţine ori intru în supermarket-uri numai ca să văd ce noutăţi au mai apărut, nu neapărat ca să cumpăr ceva. Dar aceast lucru mă reaxează şi îmi place întotdeauna să fiu la curent cu noutăţile şi cu tot ce apare inovator pe piaţă", afirmă educatoarea Nicoleta Manole.


Întrebări şi răspunsuri
Ce părere aveţi despre generaţiile de preşcolari de dinainte de 1989?
Copiii din generaţiile trecute erau mai ordonaţi, mult mai cuminţi şi stăpâni pe propriile puteri. Erau copii realişti care ştiau clar ce anume doresc să facă în viaţă. Poate că nu vedeau atât de multe, nu aveau prea multe posibilităţi, însă se descurcau foarte bine singuri.


Despre micuţii pe care îi educaţi astăzi, ce credeţi?
Mă doare când văd că sunt şi copii cu posibilităţi materiale reduse, care observă că alţii au mai mult decât ei. În general, copiii de azi sunt nesiguri, au nevoie de foarte multă atenţie, aşteaptă să fie împinşi de la spate, să fie ajutaţi ca să poate îndeplini o anumită sarcină.


Ce-i place
Este o foarte bună organizatoare de evenimete şi îi place să se implice în tot felul de proiecte. Îi place să gătească, în special dulciuri şi ascultă cu mare plăcere muzică.
Ce nu-i place
Nu suportă oamenii care au un caracter duplicitar şi care nu au curajul să recunoască atunci când greşesc. De asemenea, nu-i plac persoanele care înşală şi mint.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite