Râmnicu Vâlcea: Nevăzătorul care a intrat în elita şahului mondial (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacian Pribenu este singurul român care a obţinut titlul de maestru FIDE, fiind compoment al echipei mondiale de şah

Dacian Pribeanu (32 ani), din Călimăneşti este cel mai bun şahist nevăzător din România. Este singurul român care a obţinut titlul de „maestru FIDE" şi face parte din echipa mondială de şah a nevăzătorilor. „Sunt al şasea om din echipa mondială de şah a nevăzătorilor. Cum echipa este formată din cinci jucător, eu sunt pe postul de rezervă", spune Dacian. Născut într-o familie de minieri din Lupeni, cu trei copii, Dacian a fost singurul nevăzător din familie a cărei copilărie a fost marcată de acest handicap. „Aş fi vrut să mă joc cu copiii în faţa blocului, dar mă evitau, aşa că primele mele jucării au fost piesele de şah", povesteşte şahistul.

image

Dacian Pribeanu alături de Mihai Dima, tot şahist nevăzător

Citeşte şi: Bacalaureat în limbaj Braille

A stat la masă alături de Kasparov


La 18 ani Dacian şi-a propus să ajungă cel mai mare şahist al lumii. La Linares, în Spania, la Campionatul Mondial de Şah, unde se desfăşura simultan şi o competiţie destinată nevăzătorilor, a stat la masă alături de Kasparov. În România, Dacian Pribeanu s-a implicat în multe proiecte prin care să promoveze acest sport printre copiii cu deficienţe de vedere. Cu ajutorul Fundaţiei «Dinu Patriciu» a realizat «Săptămâna şahistă» prin care a selectat cei mai buni tineri nevăzători şi i-a pregătit să participe în competiţii. Despre viitorul său ca şahist, Dacian ne-a declarat: „Până la 30 de ani mi-am dorit să ajung campion mondial la şah, dar acum am ajuns la idea că şahul are valenţe de integrare. Te învaţă să te orientezi în mediul înconjurător şi să-ţi reprezinţi mental spaţiul, ceea ce pentru noi nevăzătorii este esenţial".

image


Şahiştii nevăzători memorează mutările


O partidă de şah între nevăzători durează maximum şase ore. Fiecare şahist are la dispoziţie 120 de minute pentru primele 40 de mutări, plus încă 60 de minute pentru restul partidei. Înaintea duelului, şahiştii îşi dau mâna şi sunt obligaţi să anunţe fiecare mutare. Fiecare şahist memorează atât mutările lui cât şi ale adversarului.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite