Râmnicu Vâlcea:Muzeu Balnear într-o clădire monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reabilitare au început deja de câteva luni şi sunt în valoare de 1 milion de dolari. Iniţiativa îi aparţine primarului din staţiunea Băile Govora, care vrea să reabiliteze Casa de Cultură, un monument istoric, donat municipalităţii în anul 1921.

Proiectul ce prevede reabilitarea Casei de Cultură şi transformarea acesteia în Muzeu Balnear se află în plină defăşurare. „Este vorba de fosta Casă de Cultură, o clădire veche, cu o arhitectură foarte frumoasă care a fost donată de doctorul Iliescu oraşului Govora, în anul 1921", spune Mihai Mateescu, primarul din Govora. Clădirea are o istorie aparte, în anul 1995 fiind revendicată de nişte persoane care s-au dat drept moştenitorii doctorului Iliescu. „M-am luptat foarte mult pentru a demonstra adevărul. Din 1995 şi până în 2008 am umblat prin tribunale pentru a putea recupera această clădire. Am avut norocul să găsesc testamentul original al doctorului Iliescu la Iaşi şi aşa am putut recupera clădirea", mai spune primarul Mihai Mateescu. Casa Iliescu a fost inclusă de angajaţii primărei în mai multe proiecte de modernizare şi reabilitare, două dintre ele fiind aprobate.


Obiecte de epocă expuse în Muzeul Balnear


„Vrem să transformăm clădirea în Muzeu Balnear şi să amenajăm acolo şi un Cămin Cultural", completează primarul Govorei. Datorită tradiţiei pe care Govora o are în rândul staţiunilor Balneare, în muzeu vor fi expuse obiecte de epocă ce erau folosite în vremurile de glorie ale Staţiunii. De-a lungul timpului, Băile Govora a fost căutată de sute de turişti datorită proprietăţilor curative ale apelor iodate din zonă. „În prezent, avem în staţiune peste 800 de turişti şi sperăm ca prin toate aceste noi proiecte de modernizare să reuşim să le oferim tot confortul şi condiţiile de care au nevoie. Vrem ca această staţiune să se ridice la nivelul celor de peste hotare, pentru ca turiştii să nu mai fie dezamăgiţi", a spus Gheorghe Petrescu, viceprimarul oraşului Băile Govora. Iorgu Preda este unul dintre turiştii care a ales Govora ca destinaţie de petrecere a concediului şi povesteşte că se merită să vi în această zonă. „Eu sunt din Bucureşti, iar faptul că aici este linişte şi aer curat, este de ajuns pentru mine. Nu pot să mă plâng nici de serviciile de la hotel sau de preţuri. Am observat că se lucrează foarte mult, sunt multe proiecte de modernizare, mă bucur că oamenii au iniţiativă", a spus Iorgu Preda (47 de ani), turist din Bucureşti.


Turismul se pune pe picioare la Govora


În Govora se derulează proiecte de revigorare a turismului realizate prin intermediul POR, Axa Prioritară 5, domeniul de intervenţie fiind crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice. Valoarea eligibilă a proiectului este de aproximativ 22,7 milioane de lei, din care 22,3 milioane reprezintă asistenţă nerambursabilă prin FEDR şi 455.540 de lei, cofinanţare eligibilă a oraşului Băile Govora.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite