Râmnicu Vâlcea: Modernizări de opt milioane de euro în Zăvoi
0
Pe criză, municipalitatea investeşte în zone de agrement şi monumente istorice. În primăvară ar putea începe reabilitarea parcului cu bani europeni. Autorităţile spun că vor să tranforme Zăvoiul în atracţie turistică.
Pe agenda de investiţii a primăriei din Râmnicu Vâlcea, modernizarea parcului Zăvoi este una din priorităţi, susţin edilii oraşului. Şi nu pentru că parcul ar fi într-o stare atât de proastă încât să aibă nevoie de intervenţii urgente ci pentru că s-a obţinut o finanţare impresionantă ce riscă să fie pierdută dacă banii nu vor fi folosiţi. „E vorba de 8,36 de milioane de euro ce vor intra în acest proiect prin intermediulul programului Pol de Dezvoltare Urbană, accesat de Râmnicu Vâlcea anul trecut. E o sumă serioasă ce trebuie folosită. Cel puţin să demarăm investiţia în acest an", mai susţine viceprimarul cu atribuţii de primar.
Monumente puse în valoare
Investiţia este una ambiţioasă, susţin edilii, iar modernizarea aspectului parcului ar trebui să îl transforme într-un punct de atracţie turistică pentru municipiu. Pe lângă reamenajarea aleilor şi regândirea zonelor de relaxare, proiectanţii doresc să adauge Zăvoiului un skateparc şi piste pentru roleri. Tot la acest capitol, experţii care s-au ocupat de reamenajare promit înfiinţarea unor noi terase precum şi crearea unei zone de fitnes în care râmnicenii dar şi turişii pot face mişcare nestigheriţi. Printre „bubele" pe care edilii spun ca le vor rezolva odată cu investiţia de peste opt milioane de euro se numără lipsa canalizării dar şi a sistemului de evacuare a apelor pluviale. Pentru a fi pe placul turiştilor edilii spun că şi monumentele din parc vor fi puse în valoare mai bine.
Peste un milion de lei pentru parcul Mircea cel Bătrân
Zăvoiul nu este însă singurul parc din Râmnic prins în agenda de investiţii a primăriei. Parcul Mircea cel Bătrân a obţinut deja o finanţare de 1 milion de lei de la Ministerul Mediului, la care se mai adaugă 150.000 de lei din bugetul primăriei. Suma va fi folosită pentru reabilitare, extindere şi punere în valoare a vestigiilor arhitectonice pe care este aşezat parcul, respectiv zidurile vechii cetăţi medievale de pe vremea lui Mircea Cel Bătrân.
Spaţiu verde sub standarde
Autorităţile speră ca odată cu reamenajarea celor două parcuri să obţină câteva sute de metri părtraţi de spaţiu verde în plus pentru oraş. Muncipiul stă foarte prost la acest capitol chiar dacă de-a lungul timpului s-a încercat înglobarea unor noi zone verzi în municipiu. Cu toatea acestea , la Râmnicu Vâlcea încă nu se respectă normele europene cu privire la spaţiul verde alocat fiecărui locuitor. Asfel, la acest moment râmnicenii beneficiază de doar 13 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitori, în condiţiile în care valoarea minimă stabilită de directivele UE este de 26 metri pătraţi.