Râmnicu Vâlcea: (FOTO) Moartea bolnavului din curtea Spitalului Bălceşti a trezit revolta comunităţii: „Am ajuns să merg la doctor cu lumânările în buzunar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul care a murit nu a fost niciodată internat în spital, însă în ultima perioadă acuza dureri de cap, medicul de familie spunându-i că are o sinuzită

Moartea vâlceanului Ion Sanda (42 ani) din Laloşu, a revoltat locuitorii din Bălceşti, oraş unde la 1 aprilie a fost desfiinţat Spitalul localităţii. Ziua de ieri părea una normală pentru unul dintre cei mai gospodari locuitori ai comunei Laloşu. „S-a trezit de dimieaţă şi a zis că merge să dea cu motocultorul la grădină. Era un om foarte muncitor. Meseria lui a fost de şofer profesionist, dar lucrase în Isreal, înainte de 1989, ca zugrav, dulgher, constructor, faianţar. Bolnav nu a fost niciodată, nu a avut nicio zi de internare. Din când în când mai spunea că îl doare capul şi fusese la medicul de familie care i-a spus că are sinuzită", povesteşte Ioana Sanda, soţia sa. Bărbatul, tată a doi copii, fetiţa Iulia şi băiatul Vlad, ambii liceeni, s-a prăbuşit în curtea locuinţei.

În faţa spitalului s-au adunat ieri zeci de locuitori nemulţumiţi de decizia desfiinţării unităţii spitaliceşti.

image

Aici, în asteptarea Ambulantei si langa spitalul închis, a murit Ion Sanda

image

Vlad Marius Sanda (fiul) si Ştefan Constantin (vecin) l-au transportat pe Ion Sanda la Spital


„Plecăm de acasă, la doctor, cu lumănările în buzunar”


Vlad Sanda, fiul bărbatului ne-a povestit prin ce a trecut.  „Am strigat după ajutor şi a venit un vecin, Constantin Ştefan, iar între timp un altul, Ion Iordache, care este şef de post la Poliţia Grădiştea, a dat telefon la Salvare. Dispecerul i-a spus să-l urcăm într-o maşină personală şi să mergem cu el la sediul Ambulanţei unde urma să-l transferăm în maşina Salvării să-l ducă la Spitalul din Drăgăşani", îşi aminteşte tânărul acele clipe.

image

Casa din Laloşu a lui Ion Sanda, unul dintre cei mai harnici gospodari

Ajunşi la Spitalul Bălceşti, la staţia de Salvare, cei doi, fiul şi Constantin Ştefan, n-au gasit pe nimeni. Au mers la medicii de familie care au cabinetele în imediata vecinătate, dar când unul dintre medici, Valeria Danilă, a venit la maşina în care se afla pacientul, nu a putut constata decât decesul acestuia. „În cabinet nu aveam trusă de urgenţă, iar tot ce aş fi putut face era să-i facem resuscitare manuală. Dar, într-un autoturism cum era cel cu care a fost transportat, abia am putut constata decesul, pentru că nu aveam loc să-l consult".

image

Medicul de familie Valeria Danilă a constatat decesul

Medicul de la Salvare, Delian Ionescu, explică: „Când am primit apelul, eram deja cu Ambulanţa la Spitalul din Drăgăşani unde dusesem o persoană cu un AVC. Am venit cât am putut de repede, dar era prea târziu".

image

Dr. Delian Ionescu şi soferul de de pe Ambulanţa care urma să-l preia pe Ion Sanda erau plecaţi la o altă intervenţie

În spitalul recent desfiinţat, în camera de urgenţe ar fi fost toată aparatura necesară acordării primului ajutor. „Eu am zis că o să mă arunc de la etaj din cauză că au desfiinţat spitalul pentru că la Bălceşti, oamenii au început să moară cu zile din cauza sistemului medical", ne-a spus primarul Ion Curelaru. Dumitru Dascălu (64 ani) unul dintre localnici, a declarat: „Când venim acum la doctor am ajuns să plecăm de acasă cu lâmânările în buzunar. Este revoltător ce se întâmplă aici. Despre acest spital îmi povesteau şi părinţii mei. Aici ne-am tratat cu toţii, dar acum ne-a ajuns cuţitul la os", spune omul care îşi face cruce. Un alt localnic revoltat completează:„Mie mi-a născut fiica şi au dus-o la Spital la Drăgăşani, iar eu n-am bani să merg să-mi văd copila şi nepotul" .

image

Ion Sanda a lucrat ca şofer dar şi dulgher, zugrav, faianţar, în Spania şi Israel

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite