Râmnicu Vâlcea: Mircea Ilinca, motociclist veteran în şa la 79 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A condus motociclete de la vârsta de 20 de ani, apoi maşini, iar la 70 de ani a revenit la „prima dragoste". N-a făcut niciun accident şi n-a plătit nicio amendă în viaţa lui.

Născut într-o familie de oameni simpli, tatăl fiind om gospodar, cu cal şi căruţă, Mircea Ilinca s-a simţit atras ca un magnet de tot ceea ce înseamnă migala de a... şurubării. „Eram copil de şcoală şi construiam, din bucăţi, fel de fel de biciclete. Veneau chiar şi copiii vecinilor şi mă rugau să-i ajut să puna la punct o bicicletă", spune Mircea Ilinca. La vârsta de 20 de ani şi-a cumpărat prima motocicletă. „Am mers la un magazin din Bucureşti şi mi-am cumpărat primul motor K 125. Era o motocicletă rusească. Ca june cu motocicletă, fetele roiau în jurul meu", ne povesteşte. După trei ani, vâlceanul şi-a cumpărat o motocicletă mult mai performantă. „Era un Simpson de 250 cm. cubi, nou-nouţă. Şi astăzi mă mai opresc oamenii pe stradă şi îmi zic: «Dumneata eşti cel cu Simpsonul acela de prin ani 1955-60?» Le spun că da şi aşa depănăm amintiri ale trecutului. Pe atunci nu erau decât trei maşini în tot Râmnicul, ale unor medici, iar alte trei erau ale unor pieţari, un fel de taxiuri din zilele noastre".


„În viaţa mea nu am plătit măcar o amendă"


„Gaşca" celor 10-15 motocicliştii câţi erau cu toţii prin anii 1958-1960 în Râmnic şi din care făcea parte şi Mircea Ilinca, pleca adeseori în excursii prin ţară. Motocicliştii erau nelipsiţi la meciurile de fotbal sau de la manifestări de amploare cum erau cele din Poiana Narciselor sau de pe Muntele Găina. „Nicodată în viaţa mea nu am avut măcar un accident cu motorul şi nu am plătit nicio amendă la legile rutiere. Şcoala de conducători auto am făcut cu lectori foarte buni care ne-au format în aşa fel încât să credem că legile rutiere sunt sfinte. Eu am respectat legile rutiere, nu le-am încălcat niciodată. Unul dintre secretele de care tinerii din ziua de azi nu ţin cont, este tolenţa. Am fost tolerant cu toţi cei care au vrut să mă depăşească şi le-am dat voie să o facă".


Prima dragoste, la 70 de ani


Deşi motociclist înfocat, la vârsta de 30 de ani, Mircea Ilinca şi-a luat adio de la vehiculul pe două roţi şi a intrat în categoria automobiliştilor. Motivul este pe cât se poate de justificat: „Aveam familie, copil şi nu mai puteam pleca pe motocicletă când trebuia să iau cu mine şi oliţa şi scutecele copilului. La vârsta de 70 de ani m-am întors însă la vechea dragoste... pe două roţi. Mi-am cumpărat un motor cu capacitate de 125 cm. cubi, american, dar fabricat în Taiwan", povesteşte. Aşa se face că acum, la cei aprope 80 de ani, Mircea Ilinca străbate oraşul de la un capăt la altul, pe motocicletă, echipat ca după carte şi fără ca vreodată să încalce normele rutiere.


Întrebări şi răspunsuri


Aveţi probleme cu sănătătea?
M.I. Deşi majoritatea motocicliştilor au probleme cu reumatismul, pe mine nu mă doare nimic şi asta pentru că am purtat tot timpul cât am circulat pe motocicletă costumul din piele şi casca. Tensiunea o am de aviator.


Ce sfat aveţi pentru motocicliştii din trafic?
M.I. Regulile de aur în trafic sunt toleranţa şi lipsa aroganţei în timpul conducerii. Dacă respecţi normele rutiere, poţi evita catastrofe chiar şi atunci când un alt participant la trafic greşeşte.


Ce-mi place
Am jucat volei din plăcere, sportul fiindu-mi un aliat de nădejde. Mă relaxez în jurul unei căşute privind cum creşte fiecare mugur, fiecare floare. Sunt îndrăgostit de natură şi de frumuseţile ei.
Nu-mi place
Nu agreez oamenii care dau dovadă de nervozitate în relaţiile interumane. Am fost mereu împotriva celor care distorsionează adevărul. Nu suport alcoolul, cafeaua şi ţigările considerându-le pe toate droguri.


profil.
NĂSCUT: 15 aprilie 1932, la Râmnicu Vâlcea
STUDII: Şcoala tehnică de Maiştri, Bucureşti şi Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti
FAMILIE.
Căsătorit, soţia i-a decedat

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite