Râmnicu Vâlcea: Minivacanţa de 1 mai lasă în urmă munţi de gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Amenzile pentru aruncarea gunoaielor în natură sunt mari însă în comunele montane cu specific turistic nu are cine le aplica. În schimb primăriile sunt sancţionate la greu pentru deşeurile lăsate de turişti.

   Muncitori sau nu, vâlcenii nu ratează minivacanţa de 1 mai, un bun prilej de a ieşi în natură cu familia sau prietenii ,dar şi de a lăsa munţi de pet-uri, pungi şi ambalaje din plastic în urma lor. În acest weekend, cele mai vizitate zone sunt cele montane, în special comunele de pe valea Lotrului. La Malaia, primarul spune că deja s-a obişnuit cu afluenţa de turişti în zilele de sărbătoare dar şi cu faptul că trebuie să strângă mormanele de gunoaie lasate în urma lor. „De o lună ne pregătim, am tot strâns ceea ce s-a adunat de Paşte. Acum sunt sigur că o să avem de furcă din nou cu gunoaiele lăsate de petrecăreţi. Problema este că noi la primărie nu avem oameni care să stea în toate locurile de grătar şi să constate cine face mizerie şi cine nu. E practic imposibil, mai ales că Malaia este una din cele mai mari comune din judeţ", spune Sergiu Bogdan, primarul comunei Malaia. Legislaţia care să sancţioneze faptele turiştilor există, iar amenzile pot ajunge şi la 500 de lei. Gospodarul şef din Malaia susţine însă că nu a aplicat până acum nici o amendă celor certaţi cu bunul simţ.


Supravegheaţi de poliţişti comunitari


  La Râmnicu Vâlcea însă lucrurile stau diferit. Autorităţile au şi metoda dar şi oamenii necesari să îi sancţioneze pe neglijenţi. În zonele ce astăzi sunt ticsite de turişti: malul Oltului în zona Nord şi Lacul Ostroveni poliţiştii comunitari ar trebui să se asigure că nu vor rămâne munţi de gunoaie. „Există o Hotărâre de Consiliu Local ce ne permite să sancţionăm astfel de comportament. De la începutul anului şi până acum s-au dat sute de amenzi legate de faptul că se aruncă gunoaie pe domeniul public", spune Alecu Deaconu, directorul poliţiei comunitare din Râmnicu Vâlcea. Amenzile stipulate de respectivul document încep de la 300 de lei şi trebuie plătite integral în termen de 300 de zile la primărie.


 Amendaţi din cauza turiştilor


  Dacă primăriile din judeţ nu îi sancţionează pe turiştii neglijenţi în schimb acestea sunt arse la buget de către instituţiile de control ori de câte ori sunt prinse cu „ograda" plină de pet-uri. Ultima verificare făcută de către prefectură s-a lăsat cu amenzi pentru mai multe comune recunoscute pentru specificul turistic: Călimăneşti, Brezoi, Racoviţa sau Voineasa.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite