Ramnicu Valcea: Mii de vâlceni vor şoma până la primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramnicu Valcea: Muncitorii din construcţii sunt primii care îşi pierd locul de muncă.
Ramnicu Valcea: Muncitorii din construcţii sunt primii care îşi pierd locul de muncă.

2.515 persoane au intrat în şomaj începând cu data de 1 decembrie. Majoritatea sunt angajaţi pe şantierele din judeţul Vâlcea.

12 firme vâlcene au făcut notificări către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea, prin care anunţă concedieri colective pentru perioada de iarnă. „Au fost în jur de 2.515 cereri de încetare a contractului colectiv de muncă. Cea mai mare parte a persoanelor care vor fi concediate, peste 1.600 de oameni, sunt din domeniul construcţiilor“, a declarat Ionela Bîcă, inspector şef în cadrul ITM Vâlcea.
Oamenii sunt nemulţumiţi că tocmai în prag de Sărbători au rămas fără un venit stabil şi le este teamă că nu vor fi reangajaţi în primăvară. „Eu lucram ca zidar la o firmă de construcţii şi am fost anunţat că până în martie intrăm în şomaj, pentru că nu mai avem de lucru. Îmi este teamă că nu mă vor reangaja în primăvară şi sunt singurul membru al familiei care aduce bani în casă“, a povestit Remus Grigore, un vâlcean de 46 de ani din localitatea Slătioara, judeţul Vâlcea.

Oferte puţine pentru absolvenţii de facultate

Gabriel Albinaru, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea, spune că sunt concedieri temporare ce au loc în fiecare an în această perioadă.
„Este vorba despre anumite societăţi de construcţii care au anunţat că vor concedia peste 1.000 de persoane, deocamdată. Din păcate, nici absolvenţii de studii superioare care nu au reuşit să se angajeze până acum nu vor avea prea mari şanse în luna care vine de a-şi mai găsi un job“, a declarat Gabriel Albinaru. Oamenii se plâng de faptul că majoritatea posturilor de muncă disponibile sunt în industria textilelor sau ca agent de pază. Vâlcenii sunt nemulţumiţi de aceste oferte şi spun că nu au unde să se angajeze.
„Am terminat Facultatea de Drept în vară şi de atunci îmi caut cu disperare un post, ceva de muncă. Nu am găsit nimic disponibil. Consider că noi, absolvenţii de studii superioare, nu avem nicio şansă pe piaţa muncii, mai ales în oraşe mici“, a povestit Ioana Preda, o tânără de 23 de ani din Râmnicu Vâlcea. Rata şomajului în Vâlcea a ajuns, la sfârşitul lunii trecute, la 7,2%, crescând cu un procent faţă de lunile de vară, când numărul şomerilor a fost constant.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite