Râmnicu Vâlcea: Mii de copii vin şi vizitează „Satul bunicilor” să înveţe obiceiuri de odinioară (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţii s-au înghesuit să modeleze lutul la roata olarului sau au desluşit taina ţesutului la război sau a torsului din fuior

Azi, la Muzeul Satului Bujoreni este animaţie mare. Sute de copii au venit însoţiţi de profesori pe teritoriul de basm al „Satului bunicilor". Ionuţ Dumitrescu, şeful secţiei etnografie, ne-a spus: „Satul bunicilor este un proiect pe care îl realizăm cu fonduri proprii în perioada 9 mai - 3 iunie. Mii de copii din judeţ vin să le prezentăm lumea de basm a copilăriei de altădată.

image

În fiecare săptămâmână avem un alt program, iar pe 3 iunie vor fi premiate cele mai bune lucrări de pictură realizate de copii şi inspirate din «Satul Bunicilor»". Forfota din „sat" este fără seamăn! Un grup de copii se opreşte într-o sală de clasă unde învăţătorul, în costum popular, le vorbeşte despre tiparniţă şi utilizările ei. „Dar din ce erau genţile copiilor care mergeau la şcoală?" se interesează un baieţel.

image

La o altă căsuţă, Elena Stan, muzeograf, îmbăcată într-o veritabilă ţesătoare, arată unui alt grup cum se ţeş macaturile sau cum se toarce fuiorul de lână. Mare animaţie şi la roata olarului, unde dorinţa micuţilor de a modela mogâldeaţa de lut stârneşte invidii. „Vreau şi eu, şi eu". O invitaţie la han sau la standul meşterilor populari confecţioneri de păpuşi sau ţesători din păr de capră este atractivă. „Cei mai intresaţi de cusături din păr de capră sunt băieţi", ne-a spus Elena Banu.

image
Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite