Râmnicu Vâlcea: Mihai Mustăţea a îndrumat generaţii de elevi către literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Mustăţea
Mihai Mustăţea

Mii de tineri au trecut prin mâinile lui. Spune că a încercat să lase câte puţin din pasiunea sa fiecărui elev căruia i-a predat.

Profil


Născut - 2 octombrie 1941, în comuna Budeşti, Vâlcea.
Studii - Facultatea de limba română- Universitatea din Bucureşti.
Familie - Căsătorit, are un băiat şi o fată.


   Mihai Mustăţea este unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de limba română din Vâlcea. Veteran al catedrei, profesorul Mustăţea a îndrumat în lunga sa carieră mii de elevi şi le-a arătat drumul spre împlinire personală prin intermediul literaturii. „Am fost un profesor sever dar drept, iar lucrul acesta cred că a fost apreciat de către elevii mei. La ora mea lectura era obligatorie, iar elevii se conformau. Multora le-a prins bine faptul că au citit mult, atât literatură română cât şi universală", povesteşte profesorul Mustăţea. De-a lungul timpului, din clasele unde a predat tinerii au ajuns profesori, ingineri sau medici şi asta datorită faptului că şi-au sporit cunoştinţele de literatură. „Eu avem un dicton. Nu citiţi cărţi bune, citiţi cărţi extraordinar de bune pentru că nu avem timp să citim cărţi mediocre!". Cuvintele profesorului au rămas în memoria tinerilor de atunci care, atunci când au timp în caută pe Mihai Mustăţea. „Mereu primesc câte un telefon de la vreun vechi elev. Ei tot mai îmi spun domnul diriginte, sau domnul profesor", poveste omul.


Lectura, cea mai mare pasiune


  Profesorul Mustăţea mai este cunoscut şi apreciat pentru lucările sale de critică literară publicate de-a lungul timpului. Mai mult, în anul 1998 el a participat la redactarea programei naţionale de limba şi literatura română pentru liceu, document ce este folosit şi astăzi cu foarte puţine modificări. „Mi-a plăcut mai mult partea tehnică a acestei meserii. Asta nu înseamnă că m-am rezumat doar la atât. Pot să spun că am una din cele mai complete biblioteci acasa şi că citesc foarte mult. E una din cele mai mari pasiuni ale mele", se mândreşte profesorul Mustăţea. El mai spune că a încercat să le insufle elevilor săi această pasiune şi că mulţi ditrei ei au înţeles că lectura le dezvoltă spiritul.


Iniţiator de cenaclu literar


   Înainte de Revoluţie, Mihai Mustăţea a fost iniţiatorul unui cenaclu literar foarte popular organizat pentru elevii liceului Energetic. „Era făcut după modelul Cenaclului Flacăra. Eram foarte mândru de elevii mei, care reuşeau să primească premii naţionale. Interesant era faptul că la cenaclu participau şi tineri folkişti, care, la rândul lor primeau premii importante. A fost o generaţie de copii talentaţi", povesteşte el de elevii anilor 70 - 80. Profesorul Mustăţea spune că pasiunile sale nu se limitează doar la literatură. „Mi-a plăcut foarte mult matematica în copilărie. Cred că dacă nu aveam unul din cei mai buni profesori de limba română din ţară în liceu m-aş fi îndreptat spre o carieră tehnică. Dacă ar fi să fac altceva cred că aş vrea să fiu inginer petrolist. Unul din unchii mei avea această meserie şi îl admiram foarte mult", mărturiseşte veteranul catedrei.

Întrebări şi răspunsuri


Cum trebuie să fie un profesor bun?


M.M.: Nu trebuie să lase ştacheta, să nu abdice de la principiile sale şi să ştie foarte bine să comunice cu elevii săi. Important e să fie conectat şi la noutate”.


Care e secretul unei cariere de succes?


M.M.: „Pentru a avea succes trebuie să şti să ceri celorlaţi atât cât pot da ei. Niciodată să nu pretinzi de la cineva mai mult decât îţi poate oferi”.


Ce-i place

Este un împătimit al sporturilor. Îi place să urce pe munte şi este cel mai înfocat fan al echipei de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Ce nu-i place

Urăşte ipocrizia şi încălcarea cuvântului dat. Pentru el o promisiune este sfântă şi face tot ce îi stă în putinţă pentru a o duce la capăt.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite